środa, 26 listopada 2014
wtorek, 25 listopada 2014
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Kotlety mielone to tradycyjny polski obiad. Nie ma domu w którym na stole nie znajdował klasyczny kotlet mielony z ziemniaczkami i surówką.
Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kotletów mielonych.
Kotlety mielone:
½ kg mielonego mięsa
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek, kminek (mielony),
słodka papryka w proszku
,sól ziołowa,
pieprz ziołowy
3 łyżki kaszy manny
olej
Sos pieczarkowy:
50 dag pieczarek
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
sól,
pieprz kolorowy,
oregano
3 łyżki mąki
Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a
następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do
miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku,
mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę
mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor
na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej,
wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone.
Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Zupa pieczarkowa
Składniki
10 sporych pieczarek2 marchewki
korzeń pietruszki
cebula
2 łyżki masła
2 skrzydełka
kostka rosołowa grzybowa
2 łyżki śmietany
makaron
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
- W garnku zagotować ok 2 l wody. Wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę i skrzydełka oraz kostkę grzybową. W rondlu na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w półplasterki.Gdy marchewka będzie miękła wrzucić pieczarki a gdy zupa
ponownie się zagotuje, wsypać makaron i gotować do miękkości. Pod koniec
gotowania doprawić do smaku i zabielić śmietaną.
niedziela, 23 listopada 2014
Kokardki z mięsem mielonym
Bardzo lubię gotować, ale są dni kiedy nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się stać cały dzień w kuchni. Ta potrawa jest szybka i mało pracochłonna, idealna dla osób zapracowanych.
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
- op. ugotowanego makaronu kokardki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ćwierć szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
- odrobina tartego sera
sobota, 22 listopada 2014
Surówka z kiszonej kapusty
Przygotowanie surówki jest bardzo proste. Zamiast kupować gotową surówkę wolę sama przygotować bombe witaminową, która zdecydowanie jest smaczniejsza. Tę surówkę najchętniej podaje do dań z ryb, ale myśle, że pasuje do wszystkiego:)
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oliwy
- 1 łyżka cukru
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- natka pietruszki
- łyżeczka kminku
czwartek, 20 listopada 2014
Barszcz czerwony z makaronem
W moim rodzinnym domu barszcz czerwony jadało się z makaronem lub uszkami. Nigdy nie pomyślałabym, że można go podać z ziemniakami. Na blogach, które czytam barszczyk zawsze jest podawany z ziemniakami! Ja raczej się nie przekonam, więc polecam wszystkim moją wersje:)
Składniki
- 5 średnich buraków
- 2 marchewki
- lubiony gruby makaron
- 3 ziela angielskie
- 4–5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 12%
- majeranek
- szczypta cukru
- 3 skrzydełka
Skrzydełka myjemy i zalewamy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, kilka centymetrów nad buraki. gotujemy do miękkości i dodajemy wraz z wodą do skrzydełek. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ocet oraz marchewkę. Całość razem powoli gotujemy. Śmietanę rozcieńczamy gorącym barszczem i łączymy. Barszcz doprawiamy wg smaku: octem, pieprzem, jeśli jest jeszcze potrzeba, solą i szczyptą cukru. Dodajemy majeranek, mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem.
środa, 19 listopada 2014
Kotleciki z piersi + marchewka z groszkiem
Mój ulubiony zestaw obiadowy. Kotlecik z piersi ala schabowy, marchewka z groszkiem i tłuczone ziemniaki:)
KOTLETY:
Składniki:
- 2 pojedyńcze piersi kurczaka
- 1 jajko
- sól
- papryka ostra
- mąka do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- olej
Pierś kurczaka przekrawam na pół tworząc kotlety. Wkładam je do foliowego woreczka i lekko rozbijam tłuczkiem. Z każdej strony przyprawiam solą i papryką. Roztrzepuję jajko. Mięso obtaczam w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotlety zdejmuję z patelni i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
MARCHEWKA Z GROSZKIEM:
Składniki:
- paczka mrożonej marchewki z groszkiem
- dwie łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżka mleka
- sól, pieprz
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, jak się stopi dodajemy marchewkę z groszkiem i podlewamy lekko wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie robimy zasmażkę – topimy łyżkę masła, dodajemy mąkę i mieszamy.Zasmażkę wlewamy do marchewki, dodajemy mleko, doprawimy solą i pieprzem, mieszamy.
wtorek, 18 listopada 2014
Kociołek z kiełbasą, ziemniakami i papryką
Apetyczne danie idealne na listopad:) Świetnie rozgrzewa, jest tanie i bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 2 laski dobrej gatunkowo kiełbasy (u mnie podwawelska - nasza ulubiona:))
- 1 papryka czerwona
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 szklanka wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, chilli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę pokrojoną w plasterki przesmażamy na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażmy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki i ponownie chwilkę przesmażamy. Dodajemy paprykę, wlewamy ok. 1 szklanki wody, doprawiamy. Dusimy na małym ogniu około 30-35 minut. Dodajemy koncentrat. Przyprawiamy i gotujemy kolejne 5 minut. Smacznego!
poniedziałek, 17 listopada 2014
Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika
Składniki
- 1 główka sałaty,- czerwona cebula,
- 2 pomidory,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 garści kiełków słonecznika,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny
Sałatę umyć, pomidory, cebulę i rzodkiewki pokroić. Olej doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Sałatę wymieszać z pomidorami, cebulą, rzodkiewką i kiełkami, polać sosem i przełożyć do salaterki.
niedziela, 16 listopada 2014
Risotto z kaurczakiem i warzywami
Jedno z moich ulubionych dań:)
Składniki
- 30 dag pieczarek
- filet z kurczaka (podwójny)
- 1 papryka czerwona
- 0,5 l buliony
- puszka kukurydzy
- solidna szczepta kurkumy
- olej
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
Paprykę kroimy w niewielką kostkę , podsmażamy do miękkości.
Ryż wsypujemy na rozgrzany olej i smażymy aż stanie się przezroczysty, po czym zalewamy bulionem ( u mnie rosół), jak już nam bulion odparuje - doprawiamy solą, pieprzem, i kurkumą, po czym dodajemy nasze pieczarki , paprykę, kurczaka i kukurydzę.
Mieszamy i podajemy ;)
Jedno z moic
sobota, 15 listopada 2014
Sałatka z porem i jajkami
Składniki
spory por20 dag sera żołtego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz
Białą część pora drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
czwartek, 13 listopada 2014
Aromatyczna karkówka z woreczka
Mięciutkie kawałki karkówki z ziemniakami i cebulką. Pomysł na danie nieskomplikowane, a pyszne. Ta potrawa robi się praktycznie sama. Przyprawiamy, wrzucamy do woreczka, wkładamy do piekarnika i gotowe!
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- 2 średnie cebule
- ok 700 g ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Karkówkę kroimy w plastry (mi wyszły cztery), ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, cebulę w grube piórka. Wszystko wkładamy do miski, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby wszystko dokładnie było obtoczone przyprawami. Wrzucamy wszystko do woreczka lub rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązujemy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 1 godzinę.
Ja podaję z ulubioną surówką (np. z białej kapusty).
środa, 12 listopada 2014
Delikatna szynka w sosie
Idealnie uduszone mięsko w delikatnym sosie... Mniam! Moja mała wariacja na temat gulaszu, ale w wersji dużo lżejszej. Podałam z pyszną surówką z białej kapusty i makaronem:)
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- 3 ziarna pieprzu
- kostka mięsna
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
Mięso kroję na drobne kawałki, solę i pieprzę. Smażę na patelni aż się zarumieni. Dodaję posiekaną cebulę, startą marchewkę i przyprawiam ziołami i słodką papryką. Smażę chwilę, a następnie zalewam całość wrzątkiem (tak aby mięsko było zakrytę). Dodaję liście laurowe, ziarna pieprzu i kostkę mięsną. Dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa (ma się wręcz rozpadać).
Do 1/3 szklanki wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję do potrawy i jeszcze chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje.
Podaję z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem.
poniedziałek, 10 listopada 2014
Pieczone pałki z kurczaka
Składniki
8 pałek z kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
szczypta płatków chili
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka majeranku
2 - 3 ząbki czosnku
3 łyżki wody
Oliwę, sos sojowy i wodę łączymy w miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek, a następnie wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy .
Kurczaka umieszczamy w pojemniku e i zalewamy marynatą. Szczelnie
zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i
pieczemy 50 minut.
niedziela, 9 listopada 2014
Fasolka po bretońsku
O tej porze roku na obiad staram się podawać treściwe i sycące dania. Fasolka po bretońsku świetnie rozgrzewa i nasyci nawet największego łakomczucha. Choć jest bardzo kaloryczna to od czasu do czasu warto się skusić:)
składniki:
- 0,5 kg fasoli Jaś
- 2 litry bulionu (u mnie rosół)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 20 dkg wędlin lub boczku
- 30 dkg dobrej jakościowo kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- przyprawa uniwersalna
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- ostra papryka w proszku
sobota, 8 listopada 2014
Sałatka jesienna bomba witaminowa
Jesienią też można zjeść bombę witaminową:)
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- pół czerwonej cebuli
- kilka rzodkiewek
- pół ogórka zielonego
- sól, pieprz, suszona natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w półtalarki, rzodkiewkę i ogórka w krążki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku i polewamy oliwą. Podajemy od razu po przygotowaniu.
czwartek, 6 listopada 2014
Aromatyczny gulasz z szynki
Składniki
1 kg szynkicebula
marchewka
czerwona papryka
30 dag pieczarek
garść posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa do gulaszu
olej do smażenia
2-3 łyżki mąki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do mięsa i dusimy.
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki, a papryki w paski. Paprykę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawą do gulaszu. Wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości.
- Z mąki i wody przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy, ciągle mieszając. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
wtorek, 4 listopada 2014
Delikatna grochówka
Składniki
25 dag łuskanego grochu30 dag wędzonego boczku
3 marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
liść pora
garść suszonego lubczyku
3 listki suszonego liścia selera
1 kostka rosołowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-7 ziemniaków
1 łyżeczka cząbru
1 czubata łyżka majeranku
1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
sól,pieprz
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Marchew, pietruszkę i korzeń
selera obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzątkiem,
włożyć namoczony groch,zagotować.Rozetrzeć w dłoniach suszony
lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć
boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek
i cebulę, podsmażyć.Wrzucić do zupy.Wsypać przyprawę uniwersalną, wrzucić
kostkę, lekko posolić i opieprzyć.Gotować ok.40 minut.Ziemniaki
pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i
majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Groch się rozgotuje i
zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.
niedziela, 2 listopada 2014
Sałatka z kabanosów
Sałatkę zrobiłam z myślą o wykorzystaniu kabanosów z lodówki. Pyszna, prosta i idealna na kolację bądź wizytę gości:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)