środa, 26 listopada 2014

Sałatka z szynką





























Prosta, tania i smaczna sałatką, którą przygotowałam na domówkę:)

Składniki

- 1 ogórek wężowy
- papryka zielona
- rzodkiewki
- makaron ryżowy
- puszka kukurydzy
- szynka
- majonez
- sól, pieprz

 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i wymieszać z makaronem, dodać majonez i przyprawy.


wtorek, 25 listopada 2014

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym





























Kotlety mielone to tradycyjny polski obiad. Nie ma domu w którym na stole nie znajdował klasyczny kotlet mielony z ziemniaczkami i surówką.
Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kotletów mielonych.


Kotlety mielone: 
½ kg mielonego mięsa 
1 czerstwa bułka 
3 ząbki czosnku 
1 jajko 
majeranek, kminek (mielony), słodka papryka w proszku ,sól ziołowa, pieprz ziołowy 
3 łyżki kaszy manny 
olej 
 
Sos pieczarkowy: 
50 dag pieczarek 
15 dag cebuli 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz kolorowy, oregano
3 łyżki mąki


Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.


poniedziałek, 24 listopada 2014

Zupa pieczarkowa






























Składniki

10 sporych pieczarek
2 marchewki
korzeń pietruszki
cebula
2 łyżki masła
2 skrzydełka
kostka rosołowa grzybowa
2 łyżki śmietany
makaron
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku



W garnku zagotować ok 2 l wody. Wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę i skrzydełka oraz kostkę grzybową. W rondlu na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w półplasterki.Gdy marchewka będzie miękła wrzucić pieczarki a gdy zupa ponownie się zagotuje, wsypać makaron i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i zabielić śmietaną.


niedziela, 23 listopada 2014

Kokardki z mięsem mielonym






























Bardzo lubię gotować, ale są dni kiedy nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się stać cały dzień w kuchni. Ta potrawa jest szybka i mało pracochłonna, idealna dla osób zapracowanych.

Składniki:
  • 30 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • op. ugotowanego makaronu kokardki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ćwierć szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
  • odrobina tartego sera
 Mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż mięso puści soki. Dolać połowę wody, jarzynkę i koncentrat, podduszać jeszcze kilka minut, wlać resztę wody ze szklanki i dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, zostawić na 5 min, na niewielkim gazie. Jeżeli istnieje taka konieczność doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i posypać żóltym serem.


sobota, 22 listopada 2014

Surówka z kiszonej kapusty





























Przygotowanie surówki jest bardzo proste. Zamiast kupować gotową surówkę wolę sama przygotować bombe witaminową, która zdecydowanie jest smaczniejsza. Tę surówkę najchętniej podaje do dań z ryb, ale myśle, że pasuje do wszystkiego:)

Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • łyżeczka kminku
  Z kiszonej kapusty odciskamy sok i mieszamy ją z drobno posiekaną cebulą, tartą na tarce marchewką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, natka pietruszki, solą pieprzem i cukrem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy oliwę z oliwek lub olej i zajadamy.





czwartek, 20 listopada 2014

Barszcz czerwony z makaronem






























W moim rodzinnym domu barszcz czerwony jadało się z makaronem lub uszkami. Nigdy nie pomyślałabym, że można go podać z ziemniakami. Na blogach, które czytam barszczyk zawsze jest podawany z ziemniakami!  Ja raczej się nie przekonam, więc polecam wszystkim moją wersje:)

Składniki

  • 5 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • lubiony gruby makaron
  • 3 ziela angielskie
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 12%
  • majeranek
  • szczypta cukru
  • 3 skrzydełka

 Skrzydełka myjemy i zalewamy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, kilka centymetrów nad buraki. gotujemy do miękkości i dodajemy wraz z wodą do skrzydełek. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ocet oraz marchewkę. Całość razem powoli gotujemy. Śmietanę rozcieńczamy gorącym barszczem i łączymy. Barszcz doprawiamy wg smaku: octem, pieprzem, jeśli jest jeszcze potrzeba, solą i szczyptą cukru. Dodajemy majeranek, mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem.


środa, 19 listopada 2014

Kotleciki z piersi + marchewka z groszkiem






























Mój ulubiony zestaw obiadowy. Kotlecik z piersi ala schabowy, marchewka z groszkiem i tłuczone ziemniaki:)

KOTLETY:

Składniki:

  • 2 pojedyńcze piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • sól
  • papryka ostra
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej

Pierś kurczaka przekrawam na pół tworząc kotlety. Wkładam je do foliowego woreczka i lekko rozbijam tłuczkiem. Z każdej strony przyprawiam solą i papryką. Roztrzepuję jajko. Mięso obtaczam w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotlety zdejmuję z patelni i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


MARCHEWKA Z GROSZKIEM:


Składniki:

  • paczka mrożonej marchewki z groszkiem
  • dwie łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka mleka
  • sól, pieprz
 
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, jak się stopi dodajemy marchewkę z groszkiem i podlewamy lekko wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie robimy zasmażkę – topimy łyżkę masła, dodajemy mąkę i mieszamy.Zasmażkę wlewamy do marchewki, dodajemy mleko, doprawimy solą i pieprzem, mieszamy.


wtorek, 18 listopada 2014

Kociołek z kiełbasą, ziemniakami i papryką




























Apetyczne danie idealne na listopad:) Świetnie rozgrzewa, jest tanie i bardzo aromatyczne.


Składniki:
- 2 laski dobrej gatunkowo kiełbasy (u mnie podwawelska - nasza ulubiona:))
- 1 papryka czerwona
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 szklanka wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, chilli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz


 
Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę pokrojoną w plasterki przesmażamy na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażmy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki i ponownie chwilkę przesmażamy. Dodajemy paprykę, wlewamy ok. 1 szklanki wody, doprawiamy. Dusimy na małym ogniu około 30-35 minut. Dodajemy koncentrat. Przyprawiamy i gotujemy kolejne 5 minut. Smacznego!






poniedziałek, 17 listopada 2014

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika





























Składniki

- 1 główka sałaty,
- czerwona cebula,
- 2 pomidory,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 garści kiełków słonecznika,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny


 Sałatę umyć, pomidory, cebulę i rzodkiewki pokroić. Olej doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Sałatę wymieszać z pomidorami, cebulą, rzodkiewką i kiełkami, polać sosem i przełożyć do salaterki.

niedziela, 16 listopada 2014

Risotto z kaurczakiem i warzywami





























Jedno z moich ulubionych dań:)

Składniki
  • 30 dag pieczarek
  • filet z kurczaka (podwójny)
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 l buliony
  • puszka kukurydzy
  • solidna szczepta kurkumy
  • olej
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
Fileta oczyszczamy i  kroimy w kostkę. Smażymy na złoto na oleju. Pieczarki kroimy w plasterkii i podsmażamy na oleju (tym samym co kurczaka), aż będą miękkie ( i ciemno brązowe ) .
Paprykę kroimy w niewielką kostkę , podsmażamy do miękkości.
Ryż wsypujemy na rozgrzany olej i smażymy aż stanie się przezroczysty, po czym zalewamy bulionem ( u mnie rosół), jak już nam bulion odparuje - doprawiamy solą, pieprzem, i kurkumą, po czym dodajemy nasze pieczarki , paprykę, kurczaka i kukurydzę.
Mieszamy i podajemy ;)




























Jedno z moic

sobota, 15 listopada 2014

Sałatka z porem i jajkami





























Składniki

spory por
20 dag sera żołtego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz


 Białą część pora drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce.



czwartek, 13 listopada 2014

Aromatyczna karkówka z woreczka































Mięciutkie kawałki karkówki z ziemniakami i cebulką. Pomysł na danie nieskomplikowane, a pyszne. Ta potrawa robi się praktycznie sama. Przyprawiamy, wrzucamy do woreczka, wkładamy do piekarnika i gotowe!


Składniki:
  • 0,5 kg karkówki 
  • 2 średnie cebule
  • ok 700 g ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

 Karkówkę kroimy w plastry (mi wyszły cztery), ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, cebulę w grube piórka. Wszystko wkładamy do miski, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby wszystko dokładnie było obtoczone przyprawami. Wrzucamy wszystko do woreczka lub rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązujemy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 1 godzinę.


Ja podaję z ulubioną surówką (np. z białej kapusty).




środa, 12 listopada 2014

Delikatna szynka w sosie


























Idealnie uduszone mięsko w delikatnym sosie... Mniam! Moja mała wariacja na temat gulaszu, ale w wersji dużo lżejszej. Podałam z pyszną surówką z białej kapusty i makaronem:)

- 500 g szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- 3 ziarna pieprzu
- kostka mięsna
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia


 Mięso kroję na drobne kawałki, solę i pieprzę. Smażę na patelni aż się zarumieni. Dodaję posiekaną cebulę, startą marchewkę i przyprawiam ziołami i słodką papryką. Smażę chwilę, a następnie zalewam całość wrzątkiem (tak aby mięsko było zakrytę). Dodaję liście laurowe, ziarna pieprzu i kostkę mięsną. Dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa (ma się wręcz rozpadać).

Do 1/3 szklanki wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję do potrawy i jeszcze chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje.

Podaję z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem.



poniedziałek, 10 listopada 2014

Pieczone pałki z kurczaka






























Składniki
8 pałek z kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
szczypta płatków chili
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka majeranku
2 - 3 ząbki czosnku
3 łyżki wody
 
 
 
Oliwę, sos sojowy i wodę łączymy w miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy . 
Kurczaka umieszczamy w pojemniku e i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50  minut. 
 
 

niedziela, 9 listopada 2014

Fasolka po bretońsku





























O tej porze roku na obiad staram się podawać treściwe i sycące dania. Fasolka po bretońsku świetnie rozgrzewa i nasyci nawet największego łakomczucha. Choć jest bardzo kaloryczna to od czasu do czasu warto się skusić:)

składniki:
  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 2 litry bulionu (u mnie rosół)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 20 dkg wędlin lub boczku
  • 30 dkg dobrej jakościowo kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa uniwersalna
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  Fasolkę moczymy w wodzie przez całą noc. Namoczoną fasolkę dodajemy do bulionu  i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę i wędliny  podsmażamy  na patelni na odrobinie oleju, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, rumienimy. Po ok. godzinie od gotowania (gdy fasola zaczyna tracić twardość) dodajemy do niej podsmażone składniki. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. Smacznego!




sobota, 8 listopada 2014

Sałatka jesienna bomba witaminowa





























Jesienią też można zjeść bombę witaminową:)


Składniki:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • pół czerwonej cebuli
  • kilka rzodkiewek
  • pół ogórka zielonego
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w półtalarki, rzodkiewkę i ogórka w krążki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku i polewamy oliwą. Podajemy od razu po przygotowaniu.


czwartek, 6 listopada 2014

Aromatyczny gulasz z szynki





























Składniki

1 kg szynki
cebula
marchewka
czerwona papryka
30 dag pieczarek
garść posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa do gulaszu
olej do smażenia
2-3 łyżki mąki


Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do mięsa i dusimy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki, a papryki w paski. Paprykę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawą do gulaszu. Wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości.
Z mąki i wody przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy, ciągle mieszając. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
 
 

wtorek, 4 listopada 2014

Delikatna grochówka






























Składniki

25 dag łuskanego grochu
30 dag wędzonego boczku
3 marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
liść pora
garść suszonego lubczyku
3 listki suszonego liścia selera
1 kostka rosołowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-7 ziemniaków
1 łyżeczka cząbru
1 czubata łyżka majeranku
1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
sól,pieprz
 Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować.Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć.Wrzucić do zupy.Wsypać przyprawę uniwersalną, wrzucić kostkę, lekko posolić i opieprzyć.Gotować ok.40 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.

niedziela, 2 listopada 2014

Sałatka z kabanosów




























Sałatkę zrobiłam z myślą o wykorzystaniu kabanosów z lodówki. Pyszna, prosta i idealna na kolację bądź wizytę gości:)


Składniki

5-6 kabanosów
5 jajek
1 papryka
1 ogórek zielony
kukurydza
1 cebula
majonez
sól, pieprz


Jajka gotujemy na twardo studzimy. Kabanosy kroimy na kółka dodajemy pokrojone jajka, sparzoną cebulę, kukurydzę i resztę warzyw. Całość przyprawiamy i mieszamy z majonezem.