wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik kokosowy






























Składniki
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać więcej)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
Polewa:
150 mlecznej czekolady + ok. 3 łyżek śmietanki 30% – rozpuścić w kąpieli wodnej


Do miski wsypać wiórki kokosowe i zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minuty. Po tym czasie dodać do miski wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Wlać masę serową do formy o rozmiarze 24x36, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 80 minut. Zostawić kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjąć i wystudzić. Na wystudzony wylać polewę czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.



poniedziałek, 29 grudnia 2014

Żurek z białą i wędzoną kiełbasą





























Żurek - jedna z moich ulubionych zup, niestety rzadko ją przygotowuję, ponieważ mój Misiek za nią nie przepada. Lubię ją za konsystencję(ja robię nieco rzadszą), kwasowość oraz szybkość przygotowania. Wystarczy za dwa dania, gdyż jest bardzo sycący! Żurek najczęściej jadam z białą kiełbasą i jajkiem. 

 

 Składniki:

  • 40 dkg wędzonych żeberek
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 2 laski dobrej gatunkowo kiełbasy wędzonej
  • 0,5 litra zakwasu
  • cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • majeranek
dodatkowo: jajka na twardo i gotowane ziemniaki

 
Kości zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i seler.
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki wiejską kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki.
Do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą, i chwilę razem gotujemy.
Do gotującej się zupy wlewamy zakwas (wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby osiadła na dnie mąka wymieszała się z płynem). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny to stopniowo dodajemy sok z cytryny, aż uzyska odpowiadającą nam kwaśność. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku.Chwilkę gotujemy.
Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz ziemniakami.

sobota, 20 grudnia 2014

Tradycyjny kotlet schabowy






























Na zdjęciu wersja z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty.



SKŁADNIKI:

4 plastry schab
500 ml mleka
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
smalec


 Każdy kawałek schabu rozbić tłuczkiem na duże kotlety (jeśli mięso ma żyłki lub włókna, przed rozbiciem delikatnie ponacinać z zewnątrz nożem). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mleka i doprawić solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć mięso i moczyć przez 2-3 godziny. Kotlety odsączyć i panierować w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor.

wtorek, 16 grudnia 2014

Sałatka z makaronem i kurczakiem





























200 g grubego makaronu (u mnie kolanka)
1 filet z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku konserwowego
1 biała część pora
majonez
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól
przyprawa do gyrosa
papryka słodka
papryka ostra


 Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski polać olejem, sosem sojowym, przecisnąć przez praskę czosnek, posypać przyprawami, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni.

 Makaron ugotować al dente. Przecedzić na sicie i przelać zimną wodą. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy na sicie. Por umyć, osuszyć, pokroić w pół talarki. Wszystkie składniki połączyć, dodać ostudzonego kurczaka, majonez, przyprawić do smaku. Wymieszać.


środa, 10 grudnia 2014

Sernik z pianką





























Uwielbiam serniki najbardziej te wilgotne z przeróżnymi dodatkami.
Na swoje urodziny postanowiłam upiec coś z myślą o sobie. Wypadło na sernik. To mój sernikowy debiut więc nabrałam ochoty na kolejne:)

 Ciasto

2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 kostki margaryny
2-3 żółtka

Masa

1 kg twarogu z wiaderka
2 jajka + 1 żółtko
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

Pianka:

4 białka + 1/2 szklanki cukru


 Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto. Zagniatamy ciasto po czym wykładamy je na blachę wyłozoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa duża blacha).
Twaróg, cukier, cukier wanilinowy miksujemy ,dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy budyń w proszku i dalej miksujemy. Wlewamy olej i  mleko. Wylewamy masę serowa na ciasto i pieczemy w temperaturze 180C przez 45 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy pianę z ubitych białek oraz cukru i pieczemy przez 15 min. Po tym czas sernik zostawiamy na kilka chwil w piekarniku po czym wyjmujemy ciasto i czekamy aż ostygnie.


poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zapiekanka makaronowa z pomidorami





























Składniki


350 gram makaronu świderki,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
1 pomidor,
120 ml śmietanki 12%
3 jajka,
150 gram sera zółtego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
50 gram margaryny,
pieprz,
Sól,
bazylia

 Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu. (do miękkości). Następnie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy ugotowany makaron. Paprykę myjemy, cebulę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu (margarynie). ok.7-10 minut. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je. 100 gram sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do jajka. Do jajek i sera dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Do przyrządzonej masy dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i ponownie całość dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego z makaronem - makaron z sosem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora i następnie posypujemy resztą pozostałego sera, który ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.




sobota, 6 grudnia 2014

Sałatka a'la grecka




























 

 

Składniki

sałata lodowa,
pomidorki koktajlowe,
cebula czerwona 1,
ser feta 1 opakowanie,
sos sałatkowy grecki (3 łyżki oliwy+3 łyżki wody),
oliwki


Sałatę lodową dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Pomidory przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Układamy ją na pomidorach. Serem feta posypujemy resztę składników. Na wierzch kładziemy oliwki.
Sos grecki przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i polewamy nim sałatkę kwadrans przed podaniem. Przed podaniem wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

piątek, 5 grudnia 2014

Zapiekane paróweczki





























Swietne. proste imprezowe danie. Podałam je na swoich urodzinkach i zrobiły furore. Pyszne zarówno same jak i z sosem np. ketchupem bądź czosnkowym. Polecam!


Składniki:
  • jedno gotowe ciasto francuskie
  • 10 cienkich parówek
  • 10 plastrów żółtego sera
  • 10 cienkich plastrów boczku

 Ciasto kroję na 10 kwadratów. Każdą parówkę zawijam pośrodku w plaster sera, ciasto francuskie i w plaster boczku. Układam na blachę bez przykrycia. Piekę w temp. 220st do wyrośnięcia ciasta i zrumienienia boczku (ok.25 minut).