środa, 25 lutego 2015

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Pyszne, proste danie, które przygotowuje się ekspresowo. Idealne na szybki obiad lub kolację.






Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/2 opakowania makaronu świderki (u mnie kolorowe)

1 śmietanka 30%
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka oleju

sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelnie dajemy łyżkę oleju i dusimy kurczaka. W garnku smażymy cebulkę z czosnkiem na złoty kolor, dorzucamy kurczaka i zalewamy wszystko śmietaną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, natką i ziołami prowansalskimi. Czekamy kilka minut, aż nasz sos się zredukuje. Makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Od razu podajemy.



poniedziałek, 23 lutego 2015

Tort truskawkowo - śmietankowy

W moim domu specjalistą od pieczenia tortów zawsze była mama. Zresztą piecze najlepsze ciasta pod słońcem. Ja zdecydowanie bardziej wolę przygotowywać dania wytrawne niż desery, ale zdarza mi się piec, zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Na swoje urodziny postanowiłam przygotować tort z lekkim kremem truskawkowym i śmietankowym. Uwielbiam, gdy torty są dobrze nasączone i lekko kwaskowe.
































Składniki:
  • biszkopt przekrojony na trzy części -  mój biszkopt
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 0,75l mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 10 łyżek musu z truskawek (u mnie zmiksowane truskawki) 
  • dowolny poncz do nasączenia (u mnie syrop z brzoskwiń w puszce rozcięczony z wodą i kieliszkiem wódki)
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego (najlepiej kwaskowego)

 Pół litra mleka zagotowuję. Resztę mieszam z budyniami i 3 łyżkami cukru. Gdy mleko jest zagotowane, zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczone budynie. Mieszam dokładnie i gotuję przez kilka chwil. Budyń odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję na gładką masę. Stopniowo dosypuję cukier puder, a potem po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mus z truskawek. Obie masy odstawiam do lodówki. Układam pierwszy blat biszkoptu na paterze i nasączam ponczem. Smaruję dżemem truskawkowym, a następnie masą truskawkową. Potem układam drugi blat, nasączam i smaruję masą śmietankową . Na koniec kładę trzecią ostatnią część biszkoptu, nasączam ponczem i smaruję górę kremem truskawkowym i boki tortu kremem śmietankowym. Ozdabiam (u mnie kolorowa posypka i kiwi).



piątek, 20 lutego 2015

Schab w sosie pieczarkowym

Schab obok polędwiczki to moje ulubione mięso z wieprzowiny. Przygotowuję go często, jednak rzadko w formie tradycyjnych kotletów panierowanych. Zdecydowanie wolę kruche, duszone mięso w sosie. 
































Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 10 średniej wielkości pieczarek,
- 1 cebula,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej



Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. \Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu przekładamy do rondla, zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy liście i ziele, zagotowujemy. Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (pokrojoną w talarki).  Dusimy do miękkości mięsa, na koniec zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku.



środa, 18 lutego 2015

Grochówka z kiełbasą

Gdy za oknem ponura zima, mam ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest grochówka. Gotuję ją na wędzonej kiełbasie i dodaje sporo aromatycznych przypraw. Pycha!


































Składniki :
4 wędzone kiełbasy
200 g grochu
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebula
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra, sól, pieprz
natka pietruszki 


Groch moczymy na noc w wodzie. 2 kiełbasy wkładamy do sporego garnka i zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie (3 ziarna), 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i zagotowujemy. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
Do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (pół łyżeczki).

Pozostałe 2 laski kiełbasy kroimy w talarki i podsmażamy z posiekaną cebulą
Gdy ziemniaki zmiękną do zupy dodajemy kiełbasę z cebulą. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



poniedziałek, 16 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Pyszna, pieczona w piekarniku zapiekanka, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest prosta i tania w przygotowaniu. 

Składniki

1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
200 ml przecieru pomidorowego
30 dkg sera żółtego
sól, pieprz, tymianek, papryka mielona
zioła prowansalskie
przyprawa do pieczonych ziemniaczków




Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Jedną cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Druga cebulę zeszklić i dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć i przyprawić do smaku.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków, na to mięso, pieczarki i ser. Posypać tymiankiem.
Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 






czwartek, 12 lutego 2015

Gulasz drobiowy

Dziś pomysł na bardzo szybki i prosty obiad, ale również pyszny. 































Składniki

2 filety z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 marchewki
1/2 natki pietruszki
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa


Filety umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Marchewkę i paprykę obrać i pokroić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać mięso i dusić kilka minut. Dodać warzywa i kukurydzę. Zalać około pół litrem wody. Doprawić solą i pieprzem.
  Dusić na małym do miękkości warzyw i mięsa, co pewien czas mieszając.Pod koniec gotowania dodać mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody i zamieszać całość. Dodać śmietanę.
Gulasz można podawać z ryżem, kaszą i makaronem. 
 
 

środa, 11 lutego 2015

Kolorowe kotlety rybne

W moim rodzinnym domu jadało się bardzo dużo ryb. Mój tata wędkował, więc mieliśmy dostęp do świeżych ryb. Moją ulubioną rybą od zawsze był sandacz, jednak nie gardzę świeżymi okonkami, czy sumem. Jedyną rybą, której nie znoszę jest karp. Niestety z powodu natłoku pracy, mój tata nie wędkuje już tak często i muszę kupować ryby w sklepie. Nie wybieram jednak pangi, gdyż obejrzałam kiedyś w telewizji program o ich hodowli i nie mam zamiaru faszerować siebie i Miśka niezdrowymi związkami, które ta ryba zawiera. A przecież ryba kojarzy się z samym zdrowiem!

































Składniki


● ok. 1 kg filetów z ryby (u mnie mintaj)
● po pół pęczka posiekanego szczypiorku i koperku
● jajko
● posiekana cebula
● 1/2 czerwonej papryki
● czerstwa bułka
● 1/2 szkl. mleka
● 3 łyżki bułki tartej
● łyżeczka przyprawy do ryb
● olej
● sól, pieprz 


 




























Filety myjemy i kroimy w małe kawałki. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy z rybą i papryką. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przyprawę do ryb, zieleninę, sól i pieprz. Dodajemy cebulę. Mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy na oleju z obu stron.

poniedziałek, 9 lutego 2015

Kotleciki mielone z pieczarkami

Od zawsze wiedziałam, że mój Michał nie lubi kotletów mielonych. Zresztą na początku znajomości Misiek był bardzo wybredny, tylko kurczak i gulasz. I koniec! Tak więc, gdy zamieszkaliśmy razem gotowałam na przemian kurczaka lub mięso w sosie. Szybko znudziło mi się i zatęskniłam za bardziej urozmaiconym menu. W końcu przygotowałam upragnione mielone z myślą, że najwyżej nie zje, ale mi też się coś należy. Gdy zobaczył kotlety mina wskazywała wielkie rozczarowanie. Jednak nałożyłam mu porcję. Jakież było moje zdziwienie, gdy poprosił o dokładkę!  Teraz jada je także na zimno zamiast wędliny.

Zazwyczaj przygotowuję mielone z pieczarkami, bo takie najbardziej lubimy. Zdarza się, że podaję je w sosie, albo przemycam paprykę lub inne warzywa. Mam jednak jedną zasadę: sama mielę mięso, aby mieć pewność, że jest świeże i dobrej jakości. Wybieram tłustsze kawałki, aby nie były suche (najczęściej łopatkę lub karkówkę).

































Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- czerstwa bułka
-  mleko do namoczenia bułki
- 1-2 ząbki czosnku
- duże jajko
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 10 pieczarek
- olej do smażenia


 Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.  Dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki  i pokrojone w kostkę, podsmażone pieczarki. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Formować kotlety  i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. 


wtorek, 3 lutego 2015

Szynka w sosie cebulowym

Pyszne, kruche mięso w aromatycznym sosie cebulowym. Smakuje wyśmienicie zarówno z kasz a, ryżem, jak i ziemniakami.































Składniki :

1 kg szynki wieprzowej bez kości
4 cebule
400 ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu (u mnie ziołowy)
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej




















Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, natrzeć nimi mięso i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony do ładnego zrumienienia. Cebulę pokroić ją w talarki. Do obsmażonego mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu przez 60– 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z rondla. Do sosiku dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie zmiksować. Zagotować i spróbować – w razie potrzeby doprawić.
Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu i podgrzać. 
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza i papryka marynowana.