wtorek, 3 stycznia 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Razem z R. bardzo przepadamy za polędwiczkami. Najlepsze robi mój teść - mięciutkie polędwiczki w sosie śmietanowym. Bajka! Ja dziś przygotowałam polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym i uważam, że są godne uwagi:)

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (u mnie 50 dag)
20 dag pieczarek
1 cebula
3 kopiaste łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
olej
łyżka masła

Mięso umyć i pokroić w ok. centymetrowe plastry. Podsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do rondla. Zalać wodą, tak by mięso było przykryte. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do mięsa. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, po czym poddusić na maśle i dodać do polędwiczek. Doprawić i dusić do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjąć mięso i do sosu dodać śmietanę, energicznie mieszając, by się nie zważyła (ja śmietanę wcześniej wyciągam z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej). Zagotować i zmiksować blenderem (ja nie miksuje zbyt gładko bo lubię mieć większe kawałki). Mięso wrzucić do sosu i doprawić w razie potrzeby.

Polędwiczki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie dziś kasza gryczana i surówka z białej kapusty i koperku.