sobota, 16 sierpnia 2014

Spaghetti marchewkowe a’la Bolognesse



































Pyszne i proste danie z dużą ilością warzyw, które mogę przemycić. Przygotowanie zajmuje mi ok. 40 minut. Gorąco polecam!



2014-07-19 13.32.21
Składniki:
400 - 500 g makaronu spaghetti
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
0,5 kg marchwi
mały seler
cebula
1 l soku pomidorowego
pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
łyżeczka sosu sojowego
kilka kropli tabasco (można pominąć)
wg uznania: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Warzywa myję i obieram. Marchew, cebulę i seler przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
2014-07-19 13.47.44
Mięso przyprawiam pieprzem i sosem sojowym. Mocno rozgrzewam garnek( bez tłuszczu). Garnek musi mieć grube dno. Gdy mam pewność, że garnek jest dobrze nagrzany, wrzucam mięso. I podsmażam do czasu, gdy mięso straci surowość.
2014-07-19 13.53.54
Następnie do garnka wrzucam zmielone warzywa. Duszę do miękkości.
2014-07-19 14.03.27
Gdy warzywa są miękkie zalewam całość sokiem pomidorowym. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tabasco i oregano. Bazylię siekam i dodaję do spaghetti.
2014-07-19 14.12.54
Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzam w kilku łyżkach wody. Dolewam do garnka i zagotowuję. Podaję z makaronem ugotowaną al dente.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz