piątek, 30 stycznia 2015

Barszcz czerwony niezabielany

Czysty barszcz z buraków możemy podawać zarówno z pierogami, uszka, ziemniakami, łazankami, pasztecikami oraz krokietami. U mnie standardowo wersja z makaronem.






Składniki:
2 duże buraki
1,5 litra bulionu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz



 







Buraczki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. 
Do garnka wlewamy bulion (u mnie rosół), dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy ocet i gotujemy do czasu, aż buraczki zmiękną lecz będą chrupkie.

Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól oraz cukier. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz