Składniki
fasola biała drobna - 500 g
żeberka wieprzowe - 600 g
kiełbasa wędzona - 300 g
marchew - 2 sztuki
pietruszka korzeń - 2 sztuki
ziemniaki - 500 g
cebula
majeranek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek polski
Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Kiełbase
kroimy w plastry i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew,
pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę
gotujemy z żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do
wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą,
przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość
porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością
suszonego majeranku. Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo
pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na
chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla
nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości
fasoli i mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz