czwartek, 2 kwietnia 2015

Schab w sosie własnym





























8 plastrów schabu bez kości
2 duże cebule
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 małe gałązki rozmarynu
sól, pieprz,
słodka i ostra papryka czerwona
1 – 2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki pszennej




Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju włożyć plastry schabu i obsmażyć je na mocnym ogniu aż do zrumienienia. Posolić, popieprzyć, oprószyć dosyć mocno słodką i ostrą czerwoną papryką. Przełożyć do rondla.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, wsypać ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Podsmażyć do zrumienienia. Gdy cebula będzie podsmażona dodać około 250 ml wrzątku , zostawić na patelni kilka chwil i całość przelać do rondla, w którym jest mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i wlać tyle wody, aby całość była lekko przykryta. Dusić około 40 – 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Spróbować sos i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Do małego słoiczka wlać 3 – 4 łyżki zimnej wody, wsypać mąkę, zakręcić i energicznie roztrzepać, aby skrobia się dobrze połączyła z wodą.Dolać do sosu i zagotować . 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz