8 plastrów schabu bez kości
2 duże cebule
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 małe gałązki rozmarynu
sól, pieprz,
słodka i ostra papryka czerwona
1 – 2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki pszennej
Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzać 1
łyżkę oleju włożyć plastry schabu i obsmażyć je na mocnym
ogniu aż do zrumienienia. Posolić, popieprzyć, oprószyć dosyć
mocno słodką i ostrą czerwoną papryką. Przełożyć do rondla.
Na patelnię wrzucić pokrojoną
cebulę, wsypać ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Podsmażyć do
zrumienienia. Gdy cebula będzie podsmażona dodać około 250
ml wrzątku , zostawić na patelni kilka chwil i
całość przelać do rondla, w którym jest mięso. Dodać liść
laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i wlać tyle wody, aby całość
była lekko przykryta. Dusić około 40 – 50 minut, aż mięso
będzie miękkie. Spróbować
sos i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Do małego słoiczka wlać 3 – 4
łyżki zimnej wody, wsypać mąkę, zakręcić i energicznie
roztrzepać, aby skrobia się dobrze połączyła z wodą.Dolać do sosu i zagotować .
No i to nazywa się dobre i tradycyjne jedzenie :))
OdpowiedzUsuń