Składniki: -ok 450g makaronu świderki pełnoziarnistego -400g mięsa mielonego -3 duże malinowe pomidory, lub 1 puszka pomidorów -100g pieczarek -ser żółty, starty na małych oczkach -1 cebula -2 ząbki czosnku -przyprawy: cukier, sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, papryka ostra
Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki i cebule. Następnie dodaje mięso, doprawiam do smaku solą, pieprzem i smażę. W osolonej wodzie gotuję makaron al dente. Pomidory duszę pod przykryciem do miękkości ,dodaje czosnek. Jeżeli korzystam z pomidorów w puszce pomijam duszenie. Delikatnie cukrze i doprawiam do smaku. Następnie miksuje (używam blendera) na gładką masę. Formę do pieczenia smaruje odrobiną oleju. Wykładam połowę makaronu, mięso, lekko posypuje serem. Następnie wykładam pozostały makaron i zalewam wierzch pomidorowym sosem. Posypuje żółtym serem. Pieke w 200 stopniach ok 20 minut.
Uwielbiam takie sycące i bardzo smaczne dania.
OdpowiedzUsuń