środa, 16 listopada 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym

Nie lubię robić ciasta drożdżowego. Nikt mnie nie przekona i zawsze podczas wyrabiania ciasta przysięgam sobie, że to ostatni raz. Zawsze kłamie. Choć nie jestem fanką ciasta drożdżowego w formie placka, to kocham różne drożdżówki (zwłaszcza jagodzianki) i rogaliki. Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam rogaliki, mimo iż nie są urodziwe to bardzo nam smakują. Ja lubię wersję z marmoladą, a że otrzymałam twardą marmoladę w paczce od firmy Jamar postanowiłam ją wykorzystać. R. nie cierpi dżemów i marmolad, więc z myślą o nim do połowy rogalów włożyłam krem czekoladowy.

Składniki (na 32 rogaliki):

1 szklanka mleka
7 g drożdży instant 
500 g mąki
75 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli 

marmolada i/lub krem czekoladowy

lukier:
200 g cukru pudru
5-6 łyżek soku z cytryny

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. W rondelku rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, wystudzić. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem dodać do mąki i wbić jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, im dłużej wyrabiamy tym lepiej!). Uformować kulę i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.


Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować okrągły placek i rozwałkować, po czym przeciąć na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy układać łyżeczkę marmolady/kremu czekoladowego. Zwijać od szerszej do węższej strony.

Uformowane rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.


Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być półpłynna. Posmarować lukrem ostudzone rogale. 
 
Rogate wypieki 2016

37 komentarzy:

  1. drożdżowe to najprostsze chyba ciasto świata i najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki drożdżowe uwielbiam od dziecka. Moja mama takie robi. Z marmoladą są najlepsze. Z kremem czekoladowym też lubię. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dokładnie tak samo - uwielbiam drożdżówki, ale nienawidzę wyrabiać ciasta drożdżowego :) Twoje rogaliki wyglądają cudownie! Kradnę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. E tam, ciasto drożdżowe to pikuś, mogłabym robić codziennie :) Pysznie wygladaja te rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowite, uwielbiam drożdżowe rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  6. ja znowu głodna jak tu wchodzę;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, a rogaliki wyglądają super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ono jest takie pyszne, że warto się potrudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ciasto drożdżowe zagniatam w maszynie do pieczenia chleba :)) A rogaliki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jeszcze sie nie dorobiłam takiego cuda!

      Usuń
  10. Bardzo fajne, puszyste rogaliki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. rogaliki wyglądają cudnie, aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam drożdżowe rogale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh jak ja uwielbiam takie rogaliki! :D

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja babcia też robi rogaliki! Uwielbiam te z dżemem/marmoladą/powidłami!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne! Zjadłabym i z marmoladą i z kremem czekoladowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, pyszności :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham rogaliki drożdżowe ale sama nie przepadam za pichceniem słodkości. Wole robić potrawy wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham rogaliki drożdżowe ale sama nie przepadam za pichceniem słodkości. Wole robić potrawy wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale się prezentują ! Muszę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń