Nie lubię robić ciasta drożdżowego. Nikt mnie nie przekona i zawsze podczas wyrabiania ciasta przysięgam sobie, że to ostatni raz. Zawsze kłamie. Choć nie jestem fanką ciasta drożdżowego w formie placka, to kocham różne drożdżówki (zwłaszcza jagodzianki) i rogaliki. Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam rogaliki, mimo iż nie są urodziwe to bardzo nam smakują. Ja lubię wersję z marmoladą, a że otrzymałam twardą marmoladę w paczce od firmy Jamar postanowiłam ją wykorzystać. R. nie cierpi dżemów i marmolad, więc z myślą o nim do połowy rogalów włożyłam krem czekoladowy.
Składniki (na 32 rogaliki):
1 szklanka mleka
7 g drożdży instant
500 g mąki
75 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
marmolada i/lub krem czekoladowy
lukier:
200 g cukru pudru
5-6 łyżek soku z cytryny
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. W rondelku rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, wystudzić. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem dodać do mąki i wbić jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, im dłużej wyrabiamy tym lepiej!). Uformować kulę i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować okrągły placek i rozwałkować, po czym przeciąć na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy układać łyżeczkę marmolady/kremu czekoladowego. Zwijać od szerszej do węższej strony.
Uformowane rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być półpłynna. Posmarować lukrem ostudzone rogale.
drożdżowe to najprostsze chyba ciasto świata i najlepsze;)
OdpowiedzUsuńRogaliki drożdżowe uwielbiam od dziecka. Moja mama takie robi. Z marmoladą są najlepsze. Z kremem czekoladowym też lubię. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo - uwielbiam drożdżówki, ale nienawidzę wyrabiać ciasta drożdżowego :) Twoje rogaliki wyglądają cudownie! Kradnę! :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńE tam, ciasto drożdżowe to pikuś, mogłabym robić codziennie :) Pysznie wygladaja te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
oj nawet lukier tu dopieszczony <3
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuń:)
UsuńUwielbiam drożdżowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite, uwielbiam drożdżowe rogaliki
OdpowiedzUsuńJa tez!
Usuńja znowu głodna jak tu wchodzę;D
OdpowiedzUsuńCiesze sie!
UsuńUwielbiam drożdżowe w każdej postaci, a rogaliki wyglądają super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje!
Usuńale ono jest takie pyszne, że warto się potrudzić :)
OdpowiedzUsuńświęte słowa:)
UsuńJa ciasto drożdżowe zagniatam w maszynie do pieczenia chleba :)) A rogaliki wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńNiestety jeszcze sie nie dorobiłam takiego cuda!
UsuńBardzo fajne, puszyste rogaliki :D
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńrogaliki wyglądają cudnie, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńdziekuje!
UsuńUwielbiam drożdżowe rogale :)
OdpowiedzUsuńOh jak ja uwielbiam takie rogaliki! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)
Moja babcia też robi rogaliki! Uwielbiam te z dżemem/marmoladą/powidłami!
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Przepyszne! Zjadłabym i z marmoladą i z kremem czekoladowym! :)
OdpowiedzUsuńBombowe te rogaliki, fajnie wyrosły
OdpowiedzUsuńsmaczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :*
Kocham rogaliki drożdżowe ale sama nie przepadam za pichceniem słodkości. Wole robić potrawy wytrawne :)
OdpowiedzUsuńKocham rogaliki drożdżowe ale sama nie przepadam za pichceniem słodkości. Wole robić potrawy wytrawne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują ! Muszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńco za pyszności. :)
OdpowiedzUsuń