czwartek, 26 marca 2015

Żurek wielkanocny

Wielkanoc kojarzy mi się z jajkami, domowym pasztetem i żurkiem. Żurek podaję zawsze na śniadanie, zaraz po podzieleniu się święconką. 

 

 Składniki:
  •  • ½ l zakwasu
  • • 2 laski białej kiełbasy
  • laska wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • • włoszczyzna
  • • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • • listek laurowy
  • • 2 łyżki mąki
  • • ½ szkl. śmietany
  • • majeranek
  • • sól
  • • pieprz
 Obraną włoszczyznę zetrzeć na tarce, dodać do niej listek laurowy oraz sól i zalać całość bulionem. Dorzucić pokrojone ziemniaczki.
Gotować na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać białą kiełbasę i gotować kolejne 15 minut. Kiełbasę wędzoną i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do zupy.
Następnie dodać mąke wymieszaną z zakwasem i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać śmietanę.
Doprawić do smaku majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem.




 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz