Wielkanoc kojarzy mi się z jajkami, domowym pasztetem i żurkiem. Żurek podaję zawsze na śniadanie, zaraz po podzieleniu się święconką.
Składniki:
- • ½ l zakwasu
- • 2 laski białej kiełbasy
- laska wędzonej kiełbasy
- 1 cebula
- • włoszczyzna
- • 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- • listek laurowy
- • 2 łyżki mąki
- • ½ szkl. śmietany
- • majeranek
- • sól
- • pieprz
Gotować na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać białą kiełbasę i gotować kolejne 15 minut. Kiełbasę wędzoną i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do zupy.
Następnie dodać mąke wymieszaną z zakwasem i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać śmietanę.
Doprawić do smaku majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz