sobota, 3 grudnia 2016

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Jesienią i zimą uwielbiam jednogarnkowe, sycące dania. Często nie chce mi się gotować dwóch dań, dlatego dbam by zupa była sycąca. Taka właśnie jest gulaszowa - jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Zazwyczaj przygotowuję klasyczną zupę gulaszową, jednak dziś pokusiłam się o dodanie pieczarek. Pycha!

Składniki:
60 dag chudej wieprzowiny (u mnie szynka)
20 dag pieczarek
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
2 czerwone papryki
duża cebula
2 litry bulionu (u mnie rosół)
mały koncentrat pomidorowy
tymianek, kminek, papryka ostra, sól, pieprz
olej

kilka korniszonów

Mięso i paprykę pokroić w sporą kostkę, cebulę w piórka, marchew i pieczarki w talarki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i przyprawione solą i pieprzem mięso. Następnie dodać pieczarki, paprykę i marchew. Gdy się podsmażą zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut, po czym dodać koncentrat. Doprawić do smaku. Podawać z pokrojonymi w kostkę korniszonami.

26 komentarzy:

  1. To nie do końca moje smaki, ale moja rodzinka byłaby zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła dziś na taki mróz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zimą uwielbiam takie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa gulaszowa jest rewelacyjna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też ostatnio dość często stawiam na sprawdzone dania jednogarnkowe, są smaczne, szybkie i fajnie rozgrzewają w chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna zupka :) dawno nie jadłam gulaszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jestem fanką zup ale gulaszową moja mama robi przepyszną! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa gulaszowa? Pyszotka! No jasne, że się na nią pisze. Prezentuje się pysznie i na pewno idealnie rozgrzałaby w tak mroźny dzień jak dziś.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gulaszowa? Musi być fajnie rozgrzewająca

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama często robiła taką zupę, a ja jakoś o niej zapomniałam. Dzięki za odświeżenie pamięci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gulaszowa to jedna z zup, którą muszę ugotować zimą, z pieczarkami wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gulaszowej nie jadłam od podstawówki. Z chęcią wrócę do tych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię zupy ale za takim czymś akurat nie przepadam .

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jesien idealna, rozgrzewająca i syta

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie syte zupki mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Oooo taaak! Dania jednogarnkowe o tej porze roku są rewelacyjne!!! ❤

    OdpowiedzUsuń