czwartek, 30 czerwca 2016

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Bardzo lubię przygotowywać potrawy z mięsa mielonego, gdyż są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Nigdy nie kupuje gotowego mięsa mielonego, miele sama lub tak jak w tym przypadku proszę zaprzyjaźnioną ekspedientkę o zmielenie wybranego przeze mnie kawałka mięsa. Dziś wybrałam gulaszowe z indyka, ale często używam szynki lub łopatki.


Składniki

50 dag mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być inne np. wieprzowe)
 20 dag pieczarek
1 jajko
3 łyżki suszonej włoszczyzny
 100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki mąki pszennej

 sól, pieprz
olej do smażenia
  makaron np. rurki





Mięso mielone przełożyłam do miski, wbiłam jajko, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Uformowałam malutkie pulpeciki, obsmażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w plastry i obsmażyłam na patelni po smażeniu mięsa. Następnie dodałam je do pulpetów, zalałam wodą ( tak by przykryła mięso i pieczarki). Dodałam suszoną włoszczyznę, dusiłam przez 30 minut. Po tym czasie wyjęłam pulpety i ok.1/3 pieczarek i włoszczyzny po czym zmiksowałam to co zostało w garnku, dodałam śmietanę. Z powrotem wrzuciłam pulpety i pieczarki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podałam z pulpecikami.

7 komentarzy:

  1. Pulpeciki z mięsa mielonego to jedno z moich ulubionych dań. Często robię i lubię :) Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obiad jak u mamy:)
    p.s. literka M uciekła w końcówce tytułu

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mielone mięsko z indyka, a takie klopsiki są bardzo smaczne, tez czasem takie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pulpeciki z makronem szczególnie. Obiad idealny.

    OdpowiedzUsuń