piątek, 1 lipca 2016

Bigos z młodej kapusty

Moja mama jest naprawdę fenomenalną kucharką, ale nie pamiętam by kiedykolwiek przygotowała bigos z młodej kapusty. Gdy tylko pojawiała się młoda kapusta mama przygotowywała kapustę na słodko. Jednak ja zainspirowana jednym z programów telewizji śniadaniowej na dzisiejszy obiad przygotowałam bigos z młodej kapusty. Do bigosu tradycyjnego brakuje mu sporo (zwłaszcza kcal:)), ale mi zasmakował bardziej.




Składniki



1 główka młodej kapusty
1  filet z kurczaka
laska kiełbasy (u mnie podwawelska)
2 średnie młode marchewki
2 średnie młode cebule
2 pomidory
posiekany koperek wedle uznania (u mnie pół pęczka)
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
olej



Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w dość drobną kostkę, marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Fileta z kurczaka pokroiłam w sporą kostkę a kiełbasę w półtalarki. Pomidora pokroiłam w dużą kostkę (ja dodaje ze skórą, ale jeśli ktoś nie lubi należy sparzyć i obrać).

W garnku zagotowałam 3/4 szklanki wody, wrzuciłam kapustę i marchewkę. Dodałam 1  łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i delikatnie ją podsmażyłam, a następnie przełożyłam do kapusty. Na patelnię wrzuciłam pokrojonego kurczaka, delikatnie posoliłam, popieprzyłam i podsmażyłam do zrumienienia. Dodałam kiełbasę i jeszcze chwilę smażyłam razem. Całość przełożyłam do kapusty. Dusiłam razem około 20 minut. Po tym czasie dodałam pokrojonego pomidora i jeszcze przez kilka minut gotowałam na wolnym ogniu. Wsypałam koperek i doprawiłam pieprzem.





6 komentarzy:

  1. Ale za mną bigos chodzi! Póki co gołąbki zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zjadłabym gołąbka, ale póki co nie chce mi się zrobić:)

      Usuń
  2. No, ale jeśli on ma mniej kalorii, to super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lżejsza wersja, fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam bardzo podobny, super jest. Teraz trzeba wykorzystać póki sezon .

    OdpowiedzUsuń