poniedziałek, 29 grudnia 2014

Żurek z białą i wędzoną kiełbasą





























Żurek - jedna z moich ulubionych zup, niestety rzadko ją przygotowuję, ponieważ mój Misiek za nią nie przepada. Lubię ją za konsystencję(ja robię nieco rzadszą), kwasowość oraz szybkość przygotowania. Wystarczy za dwa dania, gdyż jest bardzo sycący! Żurek najczęściej jadam z białą kiełbasą i jajkiem. 

 

 Składniki:

  • 40 dkg wędzonych żeberek
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 2 laski dobrej gatunkowo kiełbasy wędzonej
  • 0,5 litra zakwasu
  • cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • majeranek
dodatkowo: jajka na twardo i gotowane ziemniaki

 
Kości zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i seler.
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki wiejską kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki.
Do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą, i chwilę razem gotujemy.
Do gotującej się zupy wlewamy zakwas (wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby osiadła na dnie mąka wymieszała się z płynem). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny to stopniowo dodajemy sok z cytryny, aż uzyska odpowiadającą nam kwaśność. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku.Chwilkę gotujemy.
Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz