Składniki
350 gram makaronu świderki,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
1 pomidor,
120 ml śmietanki 12%
3 jajka,
150 gram sera zółtego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
50 gram margaryny,
pieprz,
Sól,
bazylia
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu. (do miękkości). Następnie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy ugotowany makaron. Paprykę myjemy, cebulę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu (margarynie). ok.7-10 minut. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je. 100 gram sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do jajka. Do jajek i sera dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Do przyrządzonej masy dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i ponownie całość dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego z makaronem - makaron z sosem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora i następnie posypujemy resztą pozostałego sera, który ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz