wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik kokosowy






























Składniki
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać więcej)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
Polewa:
150 mlecznej czekolady + ok. 3 łyżek śmietanki 30% – rozpuścić w kąpieli wodnej


Do miski wsypać wiórki kokosowe i zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minuty. Po tym czasie dodać do miski wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Wlać masę serową do formy o rozmiarze 24x36, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 80 minut. Zostawić kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjąć i wystudzić. Na wystudzony wylać polewę czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.



1 komentarz:

  1. A czy zamiast mleczka kokosowego można skondensowane

    OdpowiedzUsuń