poniedziałek, 3 października 2016

Jabłecznik z bitą śmietaną

Najbardziej lubię jabłecznik na kruchym cieście (zwłaszcza ten zrobiony przez moją siostrę Olę), ale dziś przepis na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną. Jest smaczny, części u nas dość często, najczęściej piecze go mama, bo to jedno z ulubionych ciast mojego taty. Jabłecznik jest banalnie prosty w wykonaniu, zwłaszcza gdy ma się w domu przygotowany mus jabłkowy. Moja mama przygotowuje musy jesienią, przez co można z nich korzystać przez cały rok. Ja póki co nie mam na to czasu, ale mama zawsze poratuje mnie swoimi przetworami:)


Składniki (blacha 24x34):
biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
160 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1 duży słoik (0,9 l) masy jabłkowej (u mnie domowa)
galaretka cytrynowa

masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

wiórki kokosowe

Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masę jabłkową doprowadzić do wrzenia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać, po czym wylać na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki by masa się ścieła.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody – dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzona, ale płynną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.
Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

25 komentarzy:

  1. Jest taki puszysty, jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kokosem pyszny pewnie :) Wygląda na puszysty i rozpływający się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Właśnie chodzi za mną taki pyszny biszkopt. Delikatne, puszyste ciasto o niesamowitym smaku. To na takie wygląda. Wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na biszkopcie jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda na delikatne i takie rozpływające się w ustach, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też zawsze na kruchym cieście, ciekawa jestem jak smakuje na biszkopcie, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. biszkopt i takie pyszne masy... marzenie : ) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie i lekko wygląda. W sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez bym takiego zjadła, narobiłas mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  10. łaaaaaa xd mogę wpaść na kawał?:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jabłeczniki, a te na kruchym cieście bajka

    OdpowiedzUsuń
  12. Bita śmietana i jabłka? Ciekawe połączenie, z chęcią go spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłeczniki uwielbiam wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam słabość do bitej śmietany :D Uwielbiam ją tak bardzo jak nie powinnam jej jeść :P Ale jak zgrzeszyć to tylko z takim ciachem w duecie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie ciasta ze śmietanką ;)

    OdpowiedzUsuń