Najbardziej lubię jabłecznik na kruchym cieście (zwłaszcza ten zrobiony przez moją siostrę Olę), ale dziś przepis na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną. Jest smaczny, części u nas dość często, najczęściej piecze go mama, bo to jedno z ulubionych ciast mojego taty. Jabłecznik jest banalnie prosty w wykonaniu, zwłaszcza gdy ma się w domu przygotowany mus jabłkowy. Moja mama przygotowuje musy jesienią, przez co można z nich korzystać przez cały rok. Ja póki co nie mam na to czasu, ale mama zawsze poratuje mnie swoimi przetworami:)
Składniki (blacha 24x34):
biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
160 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 duży słoik (0,9 l) masy jabłkowej (u mnie domowa)
galaretka cytrynowa
masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masę jabłkową doprowadzić do wrzenia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać, po czym wylać na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki by masa się ścieła.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody – dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzona, ale płynną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.
Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jest taki puszysty, jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńTak jest bardzo puszyste:)
UsuńZ kokosem pyszny pewnie :) Wygląda na puszysty i rozpływający się w ustach.
OdpowiedzUsuńOj pyszny:)
UsuńPyszny! Właśnie chodzi za mną taki pyszny biszkopt. Delikatne, puszyste ciasto o niesamowitym smaku. To na takie wygląda. Wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!
UsuńNa biszkopcie jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMoja mama go robi już od wielu lat:)
UsuńCiasto wygląda na delikatne i takie rozpływające się w ustach, pycha :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest:)
UsuńU mnie też zawsze na kruchym cieście, ciekawa jestem jak smakuje na biszkopcie, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa wole na kruchym, ale na biszkopcie tez super!
Usuńbiszkopt i takie pyszne masy... marzenie : ) mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i lekko wygląda. W sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńAlez bym takiego zjadła, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuńłaaaaaa xd mogę wpaść na kawał?:D
OdpowiedzUsuńNiestety już nie ma:)
UsuńUwielbiam jabłeczniki, a te na kruchym cieście bajka
OdpowiedzUsuńBita śmietana i jabłka? Ciekawe połączenie, z chęcią go spróbuję!
OdpowiedzUsuńPyszne polaczenie:)
UsuńSame pyszności <3
OdpowiedzUsuńJabłeczniki uwielbiam wszystkie :D
OdpowiedzUsuńMam słabość do bitej śmietany :D Uwielbiam ją tak bardzo jak nie powinnam jej jeść :P Ale jak zgrzeszyć to tylko z takim ciachem w duecie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta ze śmietanką ;)
OdpowiedzUsuń