Te pyszne ciasto o zabawnej nazwie przygotowywała moja mama X lat temu... Zapamiętałam nazwę i zapamiętałam, że było pyszne. Postanowiłam wiec odszukać przepis i przygotować te ciasto na urodziny męża. Wyszło pysznie:) Okazało się, że teściowa również przygotowywała to ciasto, jednak z jasnym biszkoptem, a nazwa brzmiała Piekiełko. Ja jednak jestem przywiązana do nazwy Cycki Murzynki:)
Składniki (blacha 25x35):
biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
beza makowo-kokosowa
6 białek
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki mąki
500 ml mleka
5 łyżek cukru
polewa czekoladowa
1 jajko
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
pół kostki margaryny
120 g biszkoptów okrągłych
100 ml wódki
rodzynki lub suszona żurawina
słoik kwaśnego dżemu (u mnie czarna porzeczka)
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Beza makowo - kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę, piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Krem budyniowy : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej, dokładnie utrzeć.
Polewa czekoladowa: Jajko wbić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Gorącą cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
Przełożyć ciato: biszkopt kawowy - na niego dżem porzeczkowy. Nastepnie beza makowo- kokosowa i masa budyniowa. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w alkoholu i rodzynki formując cycki. Całość polać polewą i schłodzić.
-
Znam je :) Pamiętam jak byłam mała jak gorszyła mnie ta nazwa. haha ;) Sądziłam, że ciocia, która to ciasto robiła na pewno coś przekręciła. Bardzo dobre ciasto. No i ten wygląd... ;) Coś przypomina!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
W dzieciństwie też byłam troszke oburzona nazwą:)
Usuńfajnie wyglądają ! :D
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl :)
Ojej! Dawno nie jadłam, są pyszne i.. mężczyzn kuszą nazwą :) Idealne.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, tylko ta margaryna w polewie i alkohol w biszkoptach popsułyby mi cały smak :P
OdpowiedzUsuńhahahahah :D ale cyce:D
OdpowiedzUsuńPamiętam to ciasto z dzieciństwa! Uwielbiam je. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto, poezja smaków.
OdpowiedzUsuńAż jeśc się chce tak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńWiele razy słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje ulubione ciasto! Kiedyś próbowałam wykonać jego zdrowszą wersję, ale nie smakowało równie dobrze. Z chęcią skorzystam z tradycyjnego przepisu Twojej mamy. Pamiętam jak foremkę tego ciasta dostałam od babci, nie przetrwało w całości w drodze powrotnej, bo nie mogłam się powstrzymać ;D
OdpowiedzUsuńmoja kuzynka robiła:)
OdpowiedzUsuńSłynne ciasto, które budzi ogromne zainteresowanie wśród męskiej strony rodzinnych spotkań xD Wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńzawsze mnie śmieszy nazwa tego słynnego ciasta :)
OdpowiedzUsuńZnakomite, czasem tylko odstrasza mnie ilość pracy przy nim :)
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę to ciasto zrobić! Chociaż nikt z moich znajomych go nie zna, a tym bardziej nigdy nie zostałam nim poczęstowana :)
OdpowiedzUsuńpycha, juz zapomniałam że to ciasto istnieje :)
OdpowiedzUsuń