Bardzo lubimy włoską pizze na cienkim cieście, jednak ja zdecydowanie wolę wersje domową - na grubszym cieście z dużą ilością farszu:) R. uwielbia obie wersje, ale on jest fastfoodoholikiem:) Do farszu możemy dodać wszystko co lubimy, dzięki czemu możemy przemycić produkty, które zalegają w lodówce.
Składniki (na dużą blachę):
ciasto:
2 szklanki mąki
30 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju
sól
farsz:
1 cebula
300 g pieczarek
1 papryka ( u mnie zielona)
1 laska dobrej kiełbasy ( u mnie podwawelska wędzona)
100 g wędzonego boczku lub wędliny ( u mnie parówki)
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej
mały koncentrat pomidorowy
20 dag startego żółtego sera
Ciasto: Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże, posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką).
Farsz: Na rozgrzanym oleju (jeśli używamy boczku pomijamy olej) podsmażyć pokrojoną kiełbasę i wędline, następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę i zrumienić. Następnie dorzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wylepić ciastem, ponakłuwać je widelcem. Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Następnie nałożyc farsz i posypać serem. Piec ok. 15-20 minut.
sól
farsz:
1 cebula
300 g pieczarek
1 papryka ( u mnie zielona)
1 laska dobrej kiełbasy ( u mnie podwawelska wędzona)
100 g wędzonego boczku lub wędliny ( u mnie parówki)
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej
mały koncentrat pomidorowy
20 dag startego żółtego sera
Ciasto: Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże, posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką).
Farsz: Na rozgrzanym oleju (jeśli używamy boczku pomijamy olej) podsmażyć pokrojoną kiełbasę i wędline, następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę i zrumienić. Następnie dorzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wylepić ciastem, ponakłuwać je widelcem. Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Następnie nałożyc farsz i posypać serem. Piec ok. 15-20 minut.
Pizza domowa zawsze jest najlepsza :D Przynajmniej jest sobie czym pojeść hah! :D
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam domowej pizzy, a ona jest przecież najsmaczniejsza. no i można dodać wszystkie ulubione składniki : ) Twoja pizza wygląda pysznie, pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziekuje i również pozdrawiam:)
UsuńDomowa pizza jest najlepsza. Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione dodatki i właśnie robiąc domową pizzę możemy zrobić taki wspaniały miszmasz, który w 100% wpisze się w nasze gusta. Twoja pizza wygląda tak apetycznie... A co ciekawe - dodajesz wszystkie moje ukochane składniki w "farszu"! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTo są moje i R. najkochańsze składniki:)
UsuńNo dobra domowa piza dobra bo zdrowa, ale mi za duzo czasu zawsze schodzi na ciasto. Zas nie lubie gotowych itp.
UsuńApetyczna pizza. Domowa najlepsza. Ja też w sobotę robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa znów mam zlecenie na nastepną:)
UsuńPewnie ze domowa najlepsza, a domowa i jedząca na jachcie to już w ogóle marzenie!
UsuńDomowa jest najlepsza:) Bardzo smacznie wygląda z taką ilością sera mniamm :)
OdpowiedzUsuńSerek musi być:)
UsuńPycha, strasznie lubię domową pizzę :D
OdpowiedzUsuńtaka najlepsza, jadłam w piątek :)
OdpowiedzUsuńmam teraz kamień do pieczenia,muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńNa kamieniu nigdy nie piekłam...
Usuńboleję nad tym że nie mam piekarnika ;/
OdpowiedzUsuńOj też bym ubolewała...
Usuńale muszę w końcu kupić... co do pizzy to wiem że ponoć jest taka z patelni:) ale to chyba nie wiem czy to...
Usuńkocham domowe pizze:D
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza :) choć ja ostatnio stawiam na minimalizm w kwestii dodatków ;)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za domową pizzą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pizze u nas króluje z mięsem mielonym i dodatkami
OdpowiedzUsuńZ miesem mielonym nie jadlam...
UsuńDomowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńJA też wolę taką domową pizzę, od tej nawet z najlepszej włoskiej restauracji. :)
OdpowiedzUsuńTeż wolę pizzę na grubym cieście, z mnóóóstwem dodatków (u mnie głównie warzywa). Jak były wakacje, to mama taką zrobiła - z papryką, kukurydzą, porem, pieczarkami, szynką, oliwkami i serem :) Przepyszna!
OdpowiedzUsuńMusiala byc super:)
UsuńNie ma to jak domowa pizza, pyszna
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłyśmy domowej pizzy a od jakiegoś czasu mamy na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńWypasiona. Pizzy nigdy nie odmawiam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłyśmy pizzę z mamą kiedy miałam 8 lat. Minęło już sporo czasu a ja i tak nie zapomnę tego wyjątkowego smaku. Przepisu mama pewnie już nie pamięta więc chętnie skorzystam z Twojego i gdy będę w domu rodzinnym namówię mamę na wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa pizza :)
OdpowiedzUsuń