poniedziałek, 10 października 2016

Pizza domowa - nasza ulubiona

Bardzo lubimy włoską pizze na cienkim cieście, jednak ja zdecydowanie wolę wersje domową - na grubszym cieście z dużą ilością farszu:) R. uwielbia obie wersje, ale on jest fastfoodoholikiem:) Do farszu możemy dodać wszystko co lubimy, dzięki czemu możemy przemycić produkty, które zalegają w lodówce.

Składniki (na dużą blachę):

ciasto:
2 szklanki mąki
30 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju
sól

farsz:
1 cebula
300 g pieczarek
1 papryka ( u mnie zielona)
1 laska dobrej kiełbasy ( u mnie podwawelska wędzona)
100 g wędzonego boczku lub wędliny ( u mnie parówki)
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej

mały koncentrat pomidorowy
20 dag startego żółtego sera

Ciasto: Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże, posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką).
Farsz: Na rozgrzanym oleju (jeśli używamy boczku pomijamy olej) podsmażyć pokrojoną kiełbasę i wędline, następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę i zrumienić. Następnie dorzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wylepić ciastem, ponakłuwać je widelcem. Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Następnie nałożyc farsz i posypać serem. Piec ok. 15-20 minut.



30 komentarzy:

  1. Pizza domowa zawsze jest najlepsza :D Przynajmniej jest sobie czym pojeść hah! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam domowej pizzy, a ona jest przecież najsmaczniejsza. no i można dodać wszystkie ulubione składniki : ) Twoja pizza wygląda pysznie, pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa pizza jest najlepsza. Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione dodatki i właśnie robiąc domową pizzę możemy zrobić taki wspaniały miszmasz, który w 100% wpisze się w nasze gusta. Twoja pizza wygląda tak apetycznie... A co ciekawe - dodajesz wszystkie moje ukochane składniki w "farszu"! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna pizza. Domowa najlepsza. Ja też w sobotę robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa jest najlepsza:) Bardzo smacznie wygląda z taką ilością sera mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, strasznie lubię domową pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. taka najlepsza, jadłam w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam teraz kamień do pieczenia,muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. boleję nad tym że nie mam piekarnika ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale muszę w końcu kupić... co do pizzy to wiem że ponoć jest taka z patelni:) ale to chyba nie wiem czy to...

      Usuń
  10. domowa najlepsza :) choć ja ostatnio stawiam na minimalizm w kwestii dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam domowe pizze u nas króluje z mięsem mielonym i dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  12. JA też wolę taką domową pizzę, od tej nawet z najlepszej włoskiej restauracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też wolę pizzę na grubym cieście, z mnóóóstwem dodatków (u mnie głównie warzywa). Jak były wakacje, to mama taką zrobiła - z papryką, kukurydzą, porem, pieczarkami, szynką, oliwkami i serem :) Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Już dawno nie robiłyśmy domowej pizzy a od jakiegoś czasu mamy na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypasiona. Pizzy nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio robiłyśmy pizzę z mamą kiedy miałam 8 lat. Minęło już sporo czasu a ja i tak nie zapomnę tego wyjątkowego smaku. Przepisu mama pewnie już nie pamięta więc chętnie skorzystam z Twojego i gdy będę w domu rodzinnym namówię mamę na wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń