poniedziałek, 10 października 2016

Pizza domowa - nasza ulubiona

Bardzo lubimy włoską pizze na cienkim cieście, jednak ja zdecydowanie wolę wersje domową - na grubszym cieście z dużą ilością farszu:) R. uwielbia obie wersje, ale on jest fastfoodoholikiem:) Do farszu możemy dodać wszystko co lubimy, dzięki czemu możemy przemycić produkty, które zalegają w lodówce.

Składniki (na dużą blachę):

ciasto:
2 szklanki mąki
30 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju
sól

farsz:
1 cebula
300 g pieczarek
1 papryka ( u mnie zielona)
1 laska dobrej kiełbasy ( u mnie podwawelska wędzona)
100 g wędzonego boczku lub wędliny ( u mnie parówki)
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej

mały koncentrat pomidorowy
20 dag startego żółtego sera

Ciasto: Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże, posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką).
Farsz: Na rozgrzanym oleju (jeśli używamy boczku pomijamy olej) podsmażyć pokrojoną kiełbasę i wędline, następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę i zrumienić. Następnie dorzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wylepić ciastem, ponakłuwać je widelcem. Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Następnie nałożyc farsz i posypać serem. Piec ok. 15-20 minut.



32 komentarze:

  1. Pizza domowa zawsze jest najlepsza :D Przynajmniej jest sobie czym pojeść hah! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam domowej pizzy, a ona jest przecież najsmaczniejsza. no i można dodać wszystkie ulubione składniki : ) Twoja pizza wygląda pysznie, pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa pizza jest najlepsza. Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione dodatki i właśnie robiąc domową pizzę możemy zrobić taki wspaniały miszmasz, który w 100% wpisze się w nasze gusta. Twoja pizza wygląda tak apetycznie... A co ciekawe - dodajesz wszystkie moje ukochane składniki w "farszu"! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są moje i R. najkochańsze składniki:)

      Usuń
    2. No dobra domowa piza dobra bo zdrowa, ale mi za duzo czasu zawsze schodzi na ciasto. Zas nie lubie gotowych itp.

      Usuń
  4. Apetyczna pizza. Domowa najlepsza. Ja też w sobotę robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znów mam zlecenie na nastepną:)

      Usuń
    2. Pewnie ze domowa najlepsza, a domowa i jedząca na jachcie to już w ogóle marzenie!

      Usuń
  5. Domowa jest najlepsza:) Bardzo smacznie wygląda z taką ilością sera mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, strasznie lubię domową pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. taka najlepsza, jadłam w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam teraz kamień do pieczenia,muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. boleję nad tym że nie mam piekarnika ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale muszę w końcu kupić... co do pizzy to wiem że ponoć jest taka z patelni:) ale to chyba nie wiem czy to...

      Usuń
  10. domowa najlepsza :) choć ja ostatnio stawiam na minimalizm w kwestii dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam domowe pizze u nas króluje z mięsem mielonym i dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  12. JA też wolę taką domową pizzę, od tej nawet z najlepszej włoskiej restauracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też wolę pizzę na grubym cieście, z mnóóóstwem dodatków (u mnie głównie warzywa). Jak były wakacje, to mama taką zrobiła - z papryką, kukurydzą, porem, pieczarkami, szynką, oliwkami i serem :) Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Już dawno nie robiłyśmy domowej pizzy a od jakiegoś czasu mamy na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypasiona. Pizzy nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio robiłyśmy pizzę z mamą kiedy miałam 8 lat. Minęło już sporo czasu a ja i tak nie zapomnę tego wyjątkowego smaku. Przepisu mama pewnie już nie pamięta więc chętnie skorzystam z Twojego i gdy będę w domu rodzinnym namówię mamę na wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń