czwartek, 20 października 2016

Cycki murzynki

Te pyszne ciasto o zabawnej nazwie przygotowywała moja mama X lat temu... Zapamiętałam nazwę i zapamiętałam, że było pyszne. Postanowiłam wiec odszukać przepis i przygotować te ciasto na urodziny męża. Wyszło pysznie:) Okazało się, że teściowa również przygotowywała to ciasto, jednak z jasnym biszkoptem, a nazwa brzmiała Piekiełko. Ja jednak jestem przywiązana do nazwy Cycki Murzynki:)

Składniki (blacha 25x35):

biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki 
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

beza makowo-kokosowa
6 białek
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki mąki
500 ml mleka
5 łyżek cukru

polewa czekoladowa
1 jajko
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
pół kostki margaryny

120 g biszkoptów okrągłych
100 ml wódki
rodzynki lub suszona żurawina
słoik kwaśnego dżemu (u mnie czarna porzeczka)

Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Beza makowo - kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę, piec w 170 stopniach przez około 40 minut.

Krem budyniowy : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej, dokładnie utrzeć.
Polewa czekoladowa: Jajko wbić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Gorącą cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
Przełożyć ciato:  biszkopt kawowy - na niego dżem porzeczkowy. Nastepnie beza makowo- kokosowa i masa budyniowa. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w alkoholu i rodzynki formując cycki. Całość polać polewą i schłodzić.

20 komentarzy:

  1. Znam je :) Pamiętam jak byłam mała jak gorszyła mnie ta nazwa. haha ;) Sądziłam, że ciocia, która to ciasto robiła na pewno coś przekręciła. Bardzo dobre ciasto. No i ten wygląd... ;) Coś przypomina!
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzieciństwie też byłam troszke oburzona nazwą:)

      Usuń
  2. Ojej! Dawno nie jadłam, są pyszne i.. mężczyzn kuszą nazwą :) Idealne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie, tylko ta margaryna w polewie i alkohol w biszkoptach popsułyby mi cały smak :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa! Uwielbiam je. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje ulubione ciasto! Kiedyś próbowałam wykonać jego zdrowszą wersję, ale nie smakowało równie dobrze. Z chęcią skorzystam z tradycyjnego przepisu Twojej mamy. Pamiętam jak foremkę tego ciasta dostałam od babci, nie przetrwało w całości w drodze powrotnej, bo nie mogłam się powstrzymać ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Słynne ciasto, które budzi ogromne zainteresowanie wśród męskiej strony rodzinnych spotkań xD Wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze mnie śmieszy nazwa tego słynnego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znakomite, czasem tylko odstrasza mnie ilość pracy przy nim :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś muszę to ciasto zrobić! Chociaż nikt z moich znajomych go nie zna, a tym bardziej nigdy nie zostałam nim poczęstowana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha, juz zapomniałam że to ciasto istnieje :)

    OdpowiedzUsuń