Dziś przepis na fenomenalną pizzę, która smakuje jak z najlepszej pizzerii. Mogę nawet stwierdzić, że lepiej, bo składniki są najwyższej jakości. Nie powiem, razem z R. przepadamy za fast foodami, ale zdecydowanie wolę takie, które przygotowuję sama w domu. Wiadomo czasem się nie chce, ale zwłaszcza teraz, kiedy karmię piersią uważam co jem. Nie jestem na żadnej diecie, po prostu uważam na to co jem. A to że czasem poszaleje z pizzą? A co tam - mamie też się należy!
Składniki (na 2 duże pizze):
CIASTO
3 szklanki mąki
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli + szczypta
1 szklanka ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży piekarskich
3 łyżki oleju
SOS POMIDOROWY:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju
oregano
DODATKI:
Dodatki oczywiście według preferencji, ale ja dałam
żółty ser
szynka w plastrach
cebula
pomidor
pieczarki
kabanosy
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Drożdże wkruszyć do kubeczka, wymieszać z ciepłą wodą, olejem i szczyptą cukru. Płyn wlać do mąki i wymieszać łyżką i zagnieść ręką. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ścierką.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Zetrzeć ser i pokroić dodatki.
Gdy ciasto wyrośnie (po ok. 20 minutach) podzielić je na dwie równe części.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki (kształt wg uznania).
Posmarować sosem. Obłożyć według uznania, u mnie najpierw ser, a potem reszta.
Gotowe pizze przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec w rozgrzanym piekarnik przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i włożyć drugi placek:)
Pyszna, uwielbiam domową pizzę :-)
OdpowiedzUsuńOoo dawno nie jadłam pizzy takiej domowej. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką bez szynki i kabanosów - mięso zawsze zaburzało mi wygląd pizzy :D
OdpowiedzUsuńWlasnie to jest super w pizzy, kazdy moze dodac to co lubi;-)
UsuńDomowa pizza jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizze, bije na głowę te z pizzerii :)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko ja i tak najbardziej lubię pizzę wprost z pizzerii. To tez zależy z jakiej, bo niektóre są tak fatalne, że każda (nawet najgorsza) przewyższa tą kupną.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńU nas wieki już nie było pizzy :D Musimy koniecznie zrobić bo narobiłaś nam smaku :)
OdpowiedzUsuńDomowa zawsze najlepsza :) muszę zrobić bo wieki nie robiłam
OdpowiedzUsuń