środa, 18 lutego 2015

Grochówka z kiełbasą

Gdy za oknem ponura zima, mam ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest grochówka. Gotuję ją na wędzonej kiełbasie i dodaje sporo aromatycznych przypraw. Pycha!


































Składniki :
4 wędzone kiełbasy
200 g grochu
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebula
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra, sól, pieprz
natka pietruszki 


Groch moczymy na noc w wodzie. 2 kiełbasy wkładamy do sporego garnka i zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie (3 ziarna), 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i zagotowujemy. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach.
Do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (pół łyżeczki).

Pozostałe 2 laski kiełbasy kroimy w talarki i podsmażamy z posiekaną cebulą
Gdy ziemniaki zmiękną do zupy dodajemy kiełbasę z cebulą. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz