środa, 25 lutego 2015

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Pyszne, proste danie, które przygotowuje się ekspresowo. Idealne na szybki obiad lub kolację.






Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/2 opakowania makaronu świderki (u mnie kolorowe)

1 śmietanka 30%
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka oleju

sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelnie dajemy łyżkę oleju i dusimy kurczaka. W garnku smażymy cebulkę z czosnkiem na złoty kolor, dorzucamy kurczaka i zalewamy wszystko śmietaną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, natką i ziołami prowansalskimi. Czekamy kilka minut, aż nasz sos się zredukuje. Makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Od razu podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz