Pyszne, proste danie, które przygotowuje się ekspresowo. Idealne na szybki obiad lub kolację.
2 piersi z kurczaka
1/2 opakowania makaronu świderki (u mnie kolorowe)
1 śmietanka 30%
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Makaron
gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelnie dajemy łyżkę oleju i dusimy kurczaka. W garnku smażymy
cebulkę z czosnkiem na złoty kolor, dorzucamy kurczaka i
zalewamy wszystko śmietaną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, natką i
ziołami prowansalskimi. Czekamy kilka minut, aż nasz sos się zredukuje. Makaron
wrzucamy do sosu i mieszamy. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz