poniedziałek, 16 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Pyszna, pieczona w piekarniku zapiekanka, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest prosta i tania w przygotowaniu. 

Składniki

1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
200 ml przecieru pomidorowego
30 dkg sera żółtego
sól, pieprz, tymianek, papryka mielona
zioła prowansalskie
przyprawa do pieczonych ziemniaczków




Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Jedną cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Druga cebulę zeszklić i dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć i przyprawić do smaku.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków, na to mięso, pieczarki i ser. Posypać tymiankiem.
Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz