czwartek, 12 lutego 2015

Gulasz drobiowy

Dziś pomysł na bardzo szybki i prosty obiad, ale również pyszny. 































Składniki

2 filety z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 marchewki
1/2 natki pietruszki
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa


Filety umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Marchewkę i paprykę obrać i pokroić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać mięso i dusić kilka minut. Dodać warzywa i kukurydzę. Zalać około pół litrem wody. Doprawić solą i pieprzem.
  Dusić na małym do miękkości warzyw i mięsa, co pewien czas mieszając.Pod koniec gotowania dodać mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody i zamieszać całość. Dodać śmietanę.
Gulasz można podawać z ryżem, kaszą i makaronem. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz