Pyszne, kruche mięso w aromatycznym sosie cebulowym. Smakuje wyśmienicie zarówno z kasz a, ryżem, jak i ziemniakami.
Składniki :
1 kg szynki wieprzowej bez kości
4 cebule
400 ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu (u mnie ziołowy)
1 łyżeczka czerwonej słodkiej
papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy
wymieszać, natrzeć nimi mięso i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą
noc.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony do ładnego zrumienienia. Cebulę pokroić ją w talarki. Do obsmażonego mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu przez 60– 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z rondla. Do sosiku dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie zmiksować. Zagotować i spróbować – w razie potrzeby doprawić.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony do ładnego zrumienienia. Cebulę pokroić ją w talarki. Do obsmażonego mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu przez 60– 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z rondla. Do sosiku dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie zmiksować. Zagotować i spróbować – w razie potrzeby doprawić.
Mięso pokroić w plastry, włożyć do
sosu i podgrzać.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza i papryka marynowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz