piątek, 20 lutego 2015

Schab w sosie pieczarkowym

Schab obok polędwiczki to moje ulubione mięso z wieprzowiny. Przygotowuję go często, jednak rzadko w formie tradycyjnych kotletów panierowanych. Zdecydowanie wolę kruche, duszone mięso w sosie. 
































Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 10 średniej wielkości pieczarek,
- 1 cebula,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej



Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. \Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu przekładamy do rondla, zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy liście i ziele, zagotowujemy. Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (pokrojoną w talarki).  Dusimy do miękkości mięsa, na koniec zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz