wtorek, 17 marca 2015

Sałatka warstwowa






Prosta, szybka sałatka idealna na przyjęcie. Przygotowałam ją na przyjazd gości, gdyż znudziła mnie Satka imprezowa,
którą najczęściej przygotowuję. 



Składniki

puszka kukurydzy
2 średnie jabłka
10 dag ryżu
4 jajka
4-5 kiszonych ogórków
biała część pora
6-7 łyżek majonezu
łyżka pikantnego keczupu
sól, pieprz
 
 
Jajka gotujemy na twardo, ryż na sypko. Studzimy. Jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. Kukurydzę osączamy. Jabłka myjemy i obieramy. Ogórki i jabłka kroimy w kos t kę. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie krążki.
Do szklanej miski wsypujemy ryż i cienko smarujemy keczupem. Następnie kolejno układamy warstwy jajek, pora, ogórków, jabłek i kukurydzy. Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem i cienko smarujemy majonezem.
Na wierzch sałatki wykładamy resztę majonezu. Rozsmarowujemy.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz