wtorek, 24 marca 2015

Makaron zapiekany z kurczakiem i pieczarkami

Kolejna propozycja szybkiego dania z makaronu, jako że niestety narzekam na brak czasu. Przygotowanie tej zapiekanki nie zabierze go nam zbyt dużo, a efekt smakowity. 

 
   
Składniki:
  • pół paczki makaronu świderki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 ml śmietany (18% lub 30%)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • żółty ser (najlepiej parmezan)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 -2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • plasterek sera pleśniowego lub koziego (opcjonalnie) 
  • sól, pieprz, zielona natka pietruszki, przyprawy 

Makaron ugotować al-dente, odcedzić.
Kurczaka przyprawić i podsmażyć na oliwie.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć aż się zrumieni, dodać pokrojony w kosteczkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Po kilku minutach wlać śmietanę, dodać ser pleśniowy, wymieszać. Dolać odrobinę wody, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. Doprawić.
Makaron wymieszać z sosem w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem i zapiekać 10-15 minut, aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz