Kolejna propozycja szybkiego dania z makaronu, jako że niestety narzekam na brak czasu. Przygotowanie tej zapiekanki nie zabierze go nam zbyt
dużo, a efekt smakowity.
Składniki:
- pół paczki makaronu świderki
- 30 dag pieczarek
- 1 filet z kurczaka
- 100 ml śmietany (18% lub 30%)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 plastry boczku wędzonego
- żółty ser (najlepiej parmezan)
- 2 łyżki oliwy
- 1 -2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- plasterek sera pleśniowego lub koziego (opcjonalnie)
- sól, pieprz, zielona natka pietruszki, przyprawy
Makaron ugotować al-dente, odcedzić.
Kurczaka przyprawić i podsmażyć na oliwie.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć aż się zrumieni, dodać pokrojony w kosteczkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Po kilku minutach wlać śmietanę, dodać ser pleśniowy, wymieszać. Dolać odrobinę wody, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. Doprawić.
Makaron wymieszać z sosem w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem i zapiekać 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz