poniedziałek, 2 marca 2015

Lasagne / Lazania

Włochy to kraina świeżych ziół, pizzy i makaronów. Właśnie za to wszystko kocham ten kraj. Sama nie wiem dlaczego tak rzadko przygotowuję lasagne, gdyż oboje z Miśkiem ją uwielbiamy. Dziś przepis na mój ulubiony wariant z mięsem mielonym i pieczarkami:)






























SKŁADNIKI
 SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5 l mleka
sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko

MIĘSO :
 500 g mielonego mięsa ( np.u mnie łopatka ) 
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól , pieprz , chili , papryka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
olej  

makaron lasagne
30 dkg sera żółtego



SOS :Masło rozpuszczamy  w garnku. Dodajemy mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy. Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 

 Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - ser … aż do wyczerpania składników. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz