Włochy to kraina świeżych ziół, pizzy i makaronów. Właśnie za to wszystko kocham ten kraj. Sama nie wiem dlaczego tak rzadko przygotowuję lasagne, gdyż oboje z Miśkiem ją uwielbiamy. Dziś przepis na mój ulubiony wariant z mięsem mielonym i pieczarkami:)
SKŁADNIKI
SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5 l mleka
sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5 l mleka
sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko
MIĘSO :
500 g mielonego mięsa ( np.u mnie łopatka )
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól , pieprz , chili , papryka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól , pieprz , chili , papryka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
makaron lasagne
30 dkg sera żółtego
SOS :Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy. Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.
Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.
Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Makaron podgotowujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Układamy warstwami:
- makaron
- mięso
- ser
- sos
- makaron
- mięso
- ser
… aż do wyczerpania składników.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Moje ulubione danie mniam :)
OdpowiedzUsuń