piątek, 6 marca 2015

Żurek na zakwasie z wędzoną kiełbasą




























Podstawowa potrawa stołu Wielkanocnego.
 
Składniki
  • żeberko wędzone
  • kiełbasa 2 kawałki
  • boczek ok 250gr
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • Sól
  • ziele angielskie
  • 1 l zakwasu na żur
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki
 
 
Boczek i żeberko zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy majeranek, łyżeczkę soli, drobno posiekany czosnek. Wszystko gotujemy ok 40 minut.  Do wywaru dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy je w wywarze. Gdy będą już prawie miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w pół plastry (można wcześniej podsmażyć). Z zupy wyciągamy boczek i żeberko (można je oskubaż, pokroiż i dać każdemu na talerz kawałki mięsa i boczku). Wyciagamy tez liścia laurowego i ziele angielskie. Doprawiamy żurek wg uznania szczególnie majerankiem. Gotowy żur wlewamy na talerz do jajek i kawałków mięsa i kiełbasy i posypujemy natką. Podajemy z pieczywem. 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz