Podstawowa potrawa stołu
Wielkanocnego.
Składniki
- żeberko wędzone
- kiełbasa 2 kawałki
- boczek ok 250gr
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz
- Sól
- ziele angielskie
- 1 l zakwasu na żur
- 4 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- natka pietruszki
Boczek i żeberko zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego,
pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy majeranek, łyżeczkę
soli, drobno posiekany czosnek. Wszystko gotujemy ok 40 minut. Do wywaru dorzucamy
pokrojone ziemniaki i gotujemy je w wywarze. Gdy będą już prawie
miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w
pół plastry (można wcześniej podsmażyć). Z zupy wyciągamy boczek i żeberko (można je oskubaż, pokroiż i
dać każdemu na talerz kawałki mięsa i boczku). Wyciagamy tez liścia
laurowego i ziele angielskie. Doprawiamy żurek wg uznania szczególnie
majerankiem. Gotowy żur wlewamy na talerz do jajek i kawałków mięsa i
kiełbasy i posypujemy natką. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz