SKŁADNIKI:
65 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
50 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
sól
pieprzMięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Pieczarki pokroić w talarki.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć.
Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki.
Kiedy pieczarki puszczą sok dolewamy wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodać sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Kiedy mięso będzie miękkie, wlać do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
piątek, 13 marca 2015
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz