piątek, 13 marca 2015

Gulasz wieprzowy z pieczarkami





























  • SKŁADNIKI:
    65 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    2 czubate łyżeczki mąki pszennej
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka sosu sojowego
    liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek
    sól
    pieprz

     

     

    Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
    Pieczarki pokroić w talarki.
    W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć.
    Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek.
    Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki.
    Kiedy pieczarki puszczą sok dolewamy wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodać sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i  gotować pod przykryciem na małym ogniu.
    Kiedy mięso będzie miękkie, wlać do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.

     

     

     

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz