Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- cebula
- świeża bazylia
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz
- szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki śmietany
- łyżka oliwy
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Mięso doprawiamy oregano, ziołami i pieprzem. Dodajemy do cebuli. Dorzucamy świeżą bazylię.
Do podsmażonego mięsa, wlewamy szklankę bulionu drobiowego. Gotujemy przez ok. 30 min na wolnym ogniu.
Doprawiamy śmietaną. Jeśli chcemy bardziej gęsty sos, można dodać łyżkę mąki.
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem.
bardzo smaczny kurczak, podoba mi się przepis na sos, prosty a zarazem smaczny :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdobrze przyprawione; pycha;
OdpowiedzUsuń