sobota, 1 października 2016

Zapiekanka z tortellini - czyszczenie lodówki

Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się jak najlepiej gospodarować jedzeniem z lodówki. Gdy jednak zbierze mi się troszkę jedzenia, które mogłoby zostać zmarnowane staram się przygotowywać zapiekanki. Dzisiejszy przepis jest tylko inspiracją, bo możecie dodać co tylko lubicie i macie pod ręką:)

Składniki:
opakowanie makaronu tortellini (u mnie z grzybami)
mięso pieczone lub z rosołu (u mnie 2 udka pieczone)
500 ml passaty pomidorowej
kilka pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
20 dag żółtego, startego sera
oliwa lub olej

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Mięso obrać i pokroić w małe kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie  dodać paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki, chwilę podsmażyć razem (aż pieczarki zbrązowieją).  Zalać passatą i przyprawić według gustu. Dorzucić ugotowane tortellini i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać żółtym serem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu rozpuszczenia sera.

13 komentarzy:

  1. Lubię takie tradycyjne dania. :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. omom mam ślinotok po pas i burczenie w brzuchu mimo śniadania:D obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki :) Od dziecka je lubiłam! Taka jest podwójnie fajna, bo nic się nie marnuje, a przy okazji mamy wyczarowany niezwykle smaczny obiad. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tortellini gości rzadko, ale pisałam już, że takie makaronowe zapiekanki mojej mamy uwielbiałam :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam :) dzisiaj na obiad jadłam zapiekankę z tortellini ale bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i na noc narobiłaś mi ochoty ! :D
    Co powiesz na wspólną obserwację ?:) Zacznij i daj znać marrstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie pieczone dania w wersji wege ;)

    OdpowiedzUsuń