piątek, 30 stycznia 2015

Barszcz czerwony niezabielany

Czysty barszcz z buraków możemy podawać zarówno z pierogami, uszka, ziemniakami, łazankami, pasztecikami oraz krokietami. U mnie standardowo wersja z makaronem.






Składniki:
2 duże buraki
1,5 litra bulionu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz



 







Buraczki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. 
Do garnka wlewamy bulion (u mnie rosół), dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy ocet i gotujemy do czasu, aż buraczki zmiękną lecz będą chrupkie.

Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól oraz cukier. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.



środa, 28 stycznia 2015

Pieczona papryka faszerowana


































Lubię faszerować warzywa, farsz mięsny fajnie komponuje się z ryżem i smakiem papryki, a całość to bardzo smaczny obiad lub kolacja :) Polecam faszerowane papryczki jako posiłek na przyjęcia ( u mnie były furorą na przyjęciu imieninowym), robi się je bardzo szybko, są zdrowe i bardzo smaczne, a w piekarniku nie potrzebują naszej uwagi. 


Składniki

5 czerwonych papryk
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
10 pieczarek
0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 łyżki ketchupu pikantnego
woreczek ryżu
100 g sera feta
1 łyżka suszonego oregano
150 g żółtego sera
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki
oliwa lub olej































Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i razem z mięsem dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem kilka minut. Do miski dodać zawartość patelni, ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki i przyprawy  oraz wszystko dokładnie wymieszać . Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około godziny.


niedziela, 25 stycznia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

To jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Jest bardzo szybka, tania i pasuje do każdego dania.






























Składniki:

½ kapusty pekińskiej
puszka kukurydzy
szczypta soli
pieprz
kilka kropli soku z cytryny
4 łyżki majonezu
 
 
 Kapustę poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonej kapusty. Dodać majonez sól, pieprz i sok z cytryny.
 
 
 



piątek, 23 stycznia 2015

Gulasz piwny

Przygotowując tę potrawę po raz pierwszy, bardzo się wahałam. Otóż nie znoszę piwa. Sam jego zapach mnie odrzuca i zniechęca. Jednak szukając inspiracji na niedzielny obiad natknęłam się na ten przepis. Prosty i trochę inny, niż wszystkie. Ponieważ gulasze w moim domu goszczą bardzo często, postanowiłam, że spróbuję. Od tej pory gulasz piwny od czasu do czasu pojawia się na moim stole. Mięsko jest kruche, dobrze doprawione, a sos gęsty i lekko pikantny. Smak piwa jest praktycznie niewyczuwalny, lecz dodaje charakteru. Podaję najczęściej z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.






























Składniki

70 dag mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
olej
1 czerwona papryka
spora cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego imbiru
350 ml piwa
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej




Mięso umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i posypać imbirem. Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i piwo. Dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (ok, 1,5h). W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu.Spróbować i jeśli trzeba doprawić.



środa, 21 stycznia 2015

Rozstrzygnięcie konkursu

Dziś pora na rozstrzygnięcie konkursu noworocznego. Wszystkie przepisy były wspaniałe, ale niestety mogłam wybrać tylko jeden. Postaram się wypróbować wszystkie i za wszystkie serdecznie dziękuje. 
Nagroda, czyli książka "Sztuka dobrego życia" wędruje do H_ANKI za prosty i apetyczny przepis na 
 Pappardelle  z sosem pomidorowym i pulpecikami z natką pietruszki z suszonymi pomidorami























Pappardelle  z sosem pomidorowym i pulpecikami z natką pietruszki z suszonymi pomidorami
Pulpeciki:
300 g filetu z kurczaka
ugotowane warzywa (np. z rosołu): mała marchewka, mała pietruszka, plaster selera
dwie łyżki ugotowanych płatków jaglanych
mały ząbek czosnku
1/2 małej czerwonej cebuli
8 suszonych pomidorów (używam takich „suchych”; tzn. nie z zalewy; trzeba je zalać wrzątkiem i zostawić by zmiękły), drobno pokrojonych
1/2  pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka oliwy
1 nieduże jajko
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano

Filet z kurczaka i ugotowane warzywa mielimy. Dodajemy płatki jaglane, drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, olej rzepakowy i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy suszone pomidory i natkę i jeszcze raz mieszkamy. Z masy formujemy pulpeciki (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała) i gotujemy na parze (lub smażymy je na nagrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką). Ja swoje pulpeciki
ugotowałam na parze, dzięki temu były niesamowicie delikatne i pyszne.

Sos pomidorowy:
400 ml domowego przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
sól, papryka słodka i ostra
łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub świeżego lubczyku

Do rondelka z grubym dnem wlewamy przecier i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu, aby odparować nadmiar wody i otrzymać gęsty sos. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy (wg uznania) i zioła, gotujemy jeszcze chwilę by wydobyć aromat przypraw i ziół.

Pulpeciki podałam z ugotowanym al dente makaronem pappardelle, z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami. 



Gratulacje!