Czysty barszcz z buraków możemy podawać zarówno z pierogami, uszka, ziemniakami, łazankami, pasztecikami oraz krokietami. U mnie standardowo wersja z makaronem.
Składniki:
2 duże buraki
1,5 litra bulionu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Buraczki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę.
2 duże buraki
1,5 litra bulionu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Do garnka wlewamy bulion (u mnie rosół), dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy ocet i gotujemy do czasu, aż buraczki zmiękną lecz będą chrupkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól oraz cukier. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól oraz cukier. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz