środa, 28 stycznia 2015

Pieczona papryka faszerowana


































Lubię faszerować warzywa, farsz mięsny fajnie komponuje się z ryżem i smakiem papryki, a całość to bardzo smaczny obiad lub kolacja :) Polecam faszerowane papryczki jako posiłek na przyjęcia ( u mnie były furorą na przyjęciu imieninowym), robi się je bardzo szybko, są zdrowe i bardzo smaczne, a w piekarniku nie potrzebują naszej uwagi. 


Składniki

5 czerwonych papryk
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
10 pieczarek
0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 łyżki ketchupu pikantnego
woreczek ryżu
100 g sera feta
1 łyżka suszonego oregano
150 g żółtego sera
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki
oliwa lub olej































Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i razem z mięsem dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem kilka minut. Do miski dodać zawartość patelni, ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki i przyprawy  oraz wszystko dokładnie wymieszać . Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około godziny.


1 komentarz:

  1. Papryczki według tego przepisu są przepyszne. Planuje zrobić w sobotę . Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń