środa, 7 stycznia 2015

Shoarma z kurczaka

Jak już wspominałam u nas w domu chętnie jadamy kurczaka. Ja zdecydowanie jestem fanką piersi z kurczaka, dlatego często ją podaje. Dzisiaj przepis, którego nie da się popsuć, zawsze wychodzi i na dodatek jest to jedno z prostszych dań jakie znam. Autorkom dzisiejszego zdjęcia i wykonania jest moja szesnastoletnia siostra, która w kuchni stawia pierwsze kroki, więc to dowód na poparcie moich słow:) 






























Składniki
podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1/3  łyżeczki imbiru w proszku
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oleju sezamowego 
sól i pieprz



Mięso umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Usmażyć na patelni (nie daje już oleju).

Najlepiej podawać z frytkami lub ryżem curry i sosem czosnkowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz