sobota, 3 stycznia 2015

Domowe frytki z piekarnika

Frytki lubi chyba każdy. Jednak nie są one zbyt zdrowe. Znane przede wszystkim z różnych fast-foodów, ociekające tłuszczem, na którym smaży się kilka dni. Cięzkostrawne, kaloryczne, tłuste... W domu możemy zrobić sobie sami zdrowszą wersję frytek bez wysiłku. Tanio, zdrowo i smacznie!































Składniki:

1 kg ziemniaków
zioła - rozmaryn i oregano
1 łyżeczka soli 
papryka ostra
2 łyżki oleju
pieprz do smaku
 
 
 
 Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w kształt frytek. Układamy je na blaszce, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, papryką, ziołami i zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
 
 

2 komentarze:

  1. Jadłam wile razy i uwielbiam. :)
    http://chwila-smaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam frytki! :) a z piekarnika jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń