sobota, 10 stycznia 2015

Pieczone podudzia z kurczaka






























A u mnie na obiad znów kurczak. Może i jestem nudna, ale co ja na to poradzę, że zarówno ja, jak i Misiek lubimy to mięso. Dziś pomysł tak banalny, że aż wstyd wstawiać, ale może kogoś natchnę. Chrupiąca skórka i soczyste mięso - to lubimy najbardziej. Podudzia podałam z pieczonymi ziemniaczkami, marchewką duszoną i sałatką ala wiosenna.


 Składniki:

  • 4-5 podudź (pałek) z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Kurkuma
  • Pieprz
  • Sól
  • Rozmaryn 
  • Tymianek

Podudzia wkładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy oliwy i mieszamy. Odkładamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Po tym czasie podudzia przekładamy do  naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 200stopni C ok. godziny. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz