Najłatwiejsze ciast świata, które musi się udać. Jako miarki używamy opakowania po jogurcie (180g) i to nim odmierzamy składniki. Należy tylko pamiętać o trzech zasadach:
1) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
2) Piekarnik musi być nagrzany
3) Nie używamy miksera tylko łyżki lub rózgi do ubijania jajek
Składniki na blachę 20x25 lub tortownicę 22cm:
180 gramów jogurtu naturalnego
2 kubeczki mąki pszennej ( u mnie tortowa)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 kubeczek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kubeczki mąki pszennej ( u mnie tortowa)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 kubeczek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g borówek
Do miski wlać jogurt naturalny, kubeczek umyć (będzie potrzebny do odmierzania składników). Do jogurtu wlać olej, jaja i cukry, wymieszać energicznie. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, ułożyć na nim borówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Znam bardzo dobrze przepis na ciasto kubeczkowe. Jest super. Pyszności. Z borówkami to musi być niebo w buźce! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe z owocami. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że nigdy nie jadłam ciasta z borówkami, ale chętnie kiedyś wykorzystam Twój przepis :).
OdpowiedzUsuńZachęcam!
UsuńSuper ciasto, takie proste i smaczne jeszcze z dużą ilością owoców. Super.
OdpowiedzUsuńZ owocami najlepsze!
UsuńBardzo lubię i dzisiaj zrobię. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, te ciasto nigdy się nie nudzi!
UsuńMuszę upiec dla rodzinki na ten długi weekend :)
OdpowiedzUsuńto ulubione ciacho mojej siostry :) z jagodami piecze go w lipcu co tydzień :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńsprytnie i do tego można zrobić z każdymi owocami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam borówki w rozmaitych ciastach. pycha! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja lubię :))
OdpowiedzUsuń