piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa kalafiorowa

Dziś postanowiłam ugotować zupę. Ostatnio codziennie było mięso, więc zatęskniłam za zupą. O dziwo, nawet R. był zadowolony z tego pomysłu. Zastanawiał się jaką zupkę przygotować i gdy poszłam z córeczką na rynek ujrzałam kalafiory i już wiedziałam co będzie na obiad. Mimo, iż na blogu jest przepis na zupę kalafiorową to ta wersja jest troszkę inna. Obie pyszne!


Składniki:

porcja rosołowa

3 marchewki

2 pietruszki 

pół selera

mały por

mały kalafior

4-5 ziemniaków 

100 ml śmietanki 12% 

łyżka siekanego koperku

sól, pieprz, lubczyk,


Mięso zalać zimną wodą, osolić, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera i pora (ja marchewki i pora pokroiłam w krażki, selera i pietruszkę w kostkę). Gotować do miękkości. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem.

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kalafiorową, smaczna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! Chyba jutro ugotuję-koniec urlopu więc trzeba powrócić do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafiorowa - mniam! Ostatnio wybrałam się do baru mlecznego i zamówiłam niemal identyczną. Jak ja lubię polskie smaki! :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie mam ochotę na taką zupkę...kocham!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham kalafiorowqą <3
    Polecam piosenkę Kabanosa o tym tytule.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione warzywo i zupa tez :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ja lubię, i do tego dużo koperku

    OdpowiedzUsuń