Dziś postanowiłam ugotować zupę. Ostatnio codziennie było mięso, więc zatęskniłam za zupą. O dziwo, nawet R. był zadowolony z tego pomysłu. Zastanawiał się jaką zupkę przygotować i gdy poszłam z córeczką na rynek ujrzałam kalafiory i już wiedziałam co będzie na obiad. Mimo, iż na blogu jest przepis na zupę kalafiorową to ta wersja jest troszkę inna. Obie pyszne!
Składniki:
porcja rosołowa
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
mały por
mały kalafior
4-5 ziemniaków
100 ml śmietanki 12%
łyżka siekanego koperku
sól, pieprz, lubczyk,
Mięso zalać zimną wodą, osolić, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera i pora (ja marchewki i pora pokroiłam w krażki, selera i pietruszkę w kostkę). Gotować do miękkości. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem.
Bardzo lubię kalafiorową, smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś! Chyba jutro ugotuję-koniec urlopu więc trzeba powrócić do gotowania :)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńThis is so inspiring! I love the post:)
OdpowiedzUsuńirenethayer.com
Pyszna i na czasie :)
OdpowiedzUsuńKalafiorowa - mniam! Ostatnio wybrałam się do baru mlecznego i zamówiłam niemal identyczną. Jak ja lubię polskie smaki! :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPysznie ! :)
OdpowiedzUsuńwłasnie mam ochotę na taką zupkę...kocham!!!
OdpowiedzUsuńKocham kalafiorowqą <3
OdpowiedzUsuńPolecam piosenkę Kabanosa o tym tytule.
Moje ulubione warzywo i zupa tez :-))
OdpowiedzUsuńBardzo ja lubię, i do tego dużo koperku
OdpowiedzUsuńKoperek obowiazkowy!
Usuńzupa raz w tygodniu być musi :)
OdpowiedzUsuń