Stali czytelnicy wiedzą, że bardzo lubię zupy. Znalazłam świetny przepis na zupę koperkową i postanowiłam go wypróbować. Przepis pochodzi z bloga Joanny z moimi modyfikacjami.
Polecam!!!
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka lub pierś z kurczaka
3 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
100g ryżu
pęczek koperku
4 jajka
¼ szklanki mleka
200g śmietany
1,5 łyżki mąki
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
Ćwiartkę lub fileta umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą (u mnie 2,5l). Zagotować, zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień. Dodać obrane jarzyny oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Posolić i popieprzyć. Wyjąć mięso i warzywa, bulion przecedzić przez sito. Mięso oddzielamy od kości, wraz z warzywami pokroić w mniejsze kawałki.
W oddzielnym garnku ugotować ryż.
Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dolać do bulionu i wymieszać.
Wrzucić posiekany koperek, ugotowany ryż, jarzyny i mięso. Zagotować.
Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Porcję zupy posypywać jajkiem tuż przed podaniem.
mmm koperkowa lubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam! Moja mama taką robi też. Pyszna zupka. Nie można się jej oprzeć. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię koperkową zupę bez jajka, ryżu i mąki, daję natomiast ziemniaczki :) Ale taka wersja na pewno jest pyszna i bardziej treściwa. Jak u babci :)
OdpowiedzUsuńJa także robiłam wersję lżejszą z ziemniakami, ale ten pomysł mi sie spodobał i nie żałuje:)
UsuńKoperkowe potrawy lubię. Smak i zapach cudny. Ja koperkowej nie zabielam i robię z ziemniakami, ale ta propozycja mi się podoba. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę koperkową :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koperkową, pamiętam jak jadłam taką pyszną z makronem :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam koperkowej chociaż koperek w zupach uwielbiam! Co do,, lekkości,,zup to zdecydowanie wolę z ryżem, z ziemniakami jak dla mnie zupy są bardziej ciężkie ;)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńKoperkowa jest moja zupa ulubiona, pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Nauczyłam się ja robić od teściowej, moi synowie tez bardzo ja lubią
OdpowiedzUsuńu nas z samym ryżem albo lanym ciastem, tymi jajkami mnie zaskoczyłaś- muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMleko w zupie? Trochę bym się obawiała. ;-;
OdpowiedzUsuńJakoś tak koperkowej się u mnie w domu nie robi, więc może warto ją ugotować.
Koperkowej nigdy nie próbowałam nawet :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta zupkę :)
OdpowiedzUsuń