czwartek, 4 sierpnia 2016

Zupa koperkowa - staropolska

Stali czytelnicy wiedzą, że bardzo lubię zupy. Znalazłam świetny przepis na zupę koperkową i postanowiłam go wypróbować. Przepis pochodzi z bloga Joanny z moimi modyfikacjami.
Polecam!!!

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka lub pierś z kurczaka
3 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
100g ryżu
pęczek koperku
4 jajka
¼ szklanki mleka
200g śmietany
1,5 łyżki mąki
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz


Ćwiartkę lub fileta umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą (u mnie 2,5l). Zagotować, zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień. Dodać obrane jarzyny oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Posolić i popieprzyć. Wyjąć mięso i warzywa, bulion przecedzić przez sito. Mięso oddzielamy od kości, wraz z warzywami pokroić w mniejsze kawałki.
W oddzielnym garnku ugotować ryż.
Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dolać do bulionu i wymieszać.
Wrzucić posiekany koperek, ugotowany ryż, jarzyny i mięso. Zagotować.
Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Porcję zupy posypywać jajkiem tuż przed podaniem.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam, uwielbiam! Moja mama taką robi też. Pyszna zupka. Nie można się jej oprzeć. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj robię koperkową zupę bez jajka, ryżu i mąki, daję natomiast ziemniaczki :) Ale taka wersja na pewno jest pyszna i bardziej treściwa. Jak u babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także robiłam wersję lżejszą z ziemniakami, ale ten pomysł mi sie spodobał i nie żałuje:)

      Usuń
  3. Koperkowe potrawy lubię. Smak i zapach cudny. Ja koperkowej nie zabielam i robię z ziemniakami, ale ta propozycja mi się podoba. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zupę koperkową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam koperkową, pamiętam jak jadłam taką pyszną z makronem :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze nie jadłam koperkowej chociaż koperek w zupach uwielbiam! Co do,, lekkości,,zup to zdecydowanie wolę z ryżem, z ziemniakami jak dla mnie zupy są bardziej ciężkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koperkowa jest moja zupa ulubiona, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam. Nauczyłam się ja robić od teściowej, moi synowie tez bardzo ja lubią

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas z samym ryżem albo lanym ciastem, tymi jajkami mnie zaskoczyłaś- muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko w zupie? Trochę bym się obawiała. ;-;
    Jakoś tak koperkowej się u mnie w domu nie robi, więc może warto ją ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Koperkowej nigdy nie próbowałam nawet :(

    OdpowiedzUsuń