piątek, 26 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa na rosole

Gdy zostaje mi rosół po niedzielnym obiedzie na jego bazie często przygotowuję inne zupy. Dziś pomysł na szybką i prostą pomidorówkę...


Składniki:

1 litr rosołu
3 marchewki z rosołu
1 pietruszka i kawałek selera z rosołu
500 ml domowego przecieru pomidorowego albo soku pomidorowego
sól i pieprz do smaku
cukier

250 g ugotowanego makaronu lub ryżu


Warzywa pokroić w talarki, Rosół doprowadzić do wrzenia, wlać przecier pomidorowy, warzywa, wsypać 1 łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować.
Do talerza włożyć porcję makaronu, zalać gorącą zupą i podawać.

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2016

20 komentarzy:

  1. I tu rodzi się pytanie czemu tak często po niedzielnym obiedzie w poniedziałek jest pomidorowa. A dlatego, że na rosołku najlepsza :) A, że rosołki tak często goszczą u nas w odświętny, niedzielny obiad to i taka zupka się pojawia później. Bardzo lubię :) Pozdrowionka serdeczne, miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie w środę miałam rosół,dziś pomidorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najczęściej z rosołu robi się pomidorową :) Ewentualnie jak zostaje go niewiele, to staje się bazą do sosów :) Trzeba korzystać z sezonu i świeżych pomidorów - niedawno mama robiła właśnie taką pomidorową, tylko zabieliła śmietanką i dała koperek - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze zabielałam, ale córcia ma nietolerancje i teraz pomijam śmietanę....

      Usuń
  4. Jest nawet piosenka o pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pomidorówki mojej mamy, właśnie robione na rosole. Te, które są robione "od razu" nie mają tego smaku :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. Również nie zabielam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak prosto, a tak smacznie! Kto nie lubi pomidorowej? Dla mnie idealna jest taka dużą ilością ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też z reszty rosołu robię pomidorową :) pyszna zupka.

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas częściej grysikowa, ale pomidorowa na rosołku najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na rosołku taka zupka najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba w większości polskich domów pomidorówkę robi się z rosołu :) U mnie podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Również taką pomidorową robię, jest najsmaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  13. Teraz jest sezon na pomidorki to warto zrobić taką zupę :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z rosołu "z wczoraj" najlepsza ;).
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak ja też lubię taką pomidorówkę. Niech śpiewają co chcą, mnie się nigdy nie znudzi ;) Dziękuję za Twój udział w akcji psiankowatej. Właśnie tworzę jej podsumowanie ;)

    OdpowiedzUsuń