piątek, 1 lipca 2016

Bigos z młodej kapusty

Moja mama jest naprawdę fenomenalną kucharką, ale nie pamiętam by kiedykolwiek przygotowała bigos z młodej kapusty. Gdy tylko pojawiała się młoda kapusta mama przygotowywała kapustę na słodko. Jednak ja zainspirowana jednym z programów telewizji śniadaniowej na dzisiejszy obiad przygotowałam bigos z młodej kapusty. Do bigosu tradycyjnego brakuje mu sporo (zwłaszcza kcal:)), ale mi zasmakował bardziej.




Składniki



1 główka młodej kapusty
1  filet z kurczaka
laska kiełbasy (u mnie podwawelska)
2 średnie młode marchewki
2 średnie młode cebule
2 pomidory
posiekany koperek wedle uznania (u mnie pół pęczka)
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
olej



Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w dość drobną kostkę, marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Fileta z kurczaka pokroiłam w sporą kostkę a kiełbasę w półtalarki. Pomidora pokroiłam w dużą kostkę (ja dodaje ze skórą, ale jeśli ktoś nie lubi należy sparzyć i obrać).

W garnku zagotowałam 3/4 szklanki wody, wrzuciłam kapustę i marchewkę. Dodałam 1  łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i delikatnie ją podsmażyłam, a następnie przełożyłam do kapusty. Na patelnię wrzuciłam pokrojonego kurczaka, delikatnie posoliłam, popieprzyłam i podsmażyłam do zrumienienia. Dodałam kiełbasę i jeszcze chwilę smażyłam razem. Całość przełożyłam do kapusty. Dusiłam razem około 20 minut. Po tym czasie dodałam pokrojonego pomidora i jeszcze przez kilka minut gotowałam na wolnym ogniu. Wsypałam koperek i doprawiłam pieprzem.





czwartek, 30 czerwca 2016

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Bardzo lubię przygotowywać potrawy z mięsa mielonego, gdyż są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Nigdy nie kupuje gotowego mięsa mielonego, miele sama lub tak jak w tym przypadku proszę zaprzyjaźnioną ekspedientkę o zmielenie wybranego przeze mnie kawałka mięsa. Dziś wybrałam gulaszowe z indyka, ale często używam szynki lub łopatki.


Składniki

50 dag mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być inne np. wieprzowe)
 20 dag pieczarek
1 jajko
3 łyżki suszonej włoszczyzny
 100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki mąki pszennej

 sól, pieprz
olej do smażenia
  makaron np. rurki





Mięso mielone przełożyłam do miski, wbiłam jajko, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Uformowałam malutkie pulpeciki, obsmażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w plastry i obsmażyłam na patelni po smażeniu mięsa. Następnie dodałam je do pulpetów, zalałam wodą ( tak by przykryła mięso i pieczarki). Dodałam suszoną włoszczyznę, dusiłam przez 30 minut. Po tym czasie wyjęłam pulpety i ok.1/3 pieczarek i włoszczyzny po czym zmiksowałam to co zostało w garnku, dodałam śmietanę. Z powrotem wrzuciłam pulpety i pieczarki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podałam z pulpecikami.

środa, 29 czerwca 2016

Placuszki drobiowo-paprykowe

Bardzo zaniedbałam bloga... otóż zaszłam w ciąże, to był burzliwy czas, później poród. Teraz maleńka ma 2 miesiące, a ja powróciłam do kucharzenia choć nie mam na to tyle czasu co kiedyś. Dlatego zrozumcie młodą mamę:)




Pierś z kurczaka to moje ulubione mięso. Mój narzeczony przepada za kurczakiem we wszelkich postaciach. Bardzo mnie to cieszy, gdyż mogę często przygotowywać drobiowe specjały. Poza tym drób jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż np. wieprzowina. Wczoraj na obiad przygotowałam placuszki drobiowo-paprykowe, które goszczą u mnie w domu od wielu lat, ale całkiem  nich zapomniałam.  Danie jest naprawdę smaczne i stanowi ciekawą odmianę tradycyjnych kotletów drobiowych, choć ja najczęściej przygotowywałam je na wszelkie imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi:)






Składniki

40 dag fileta z piersi kurczaka
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany (ja dałam 12%)
po pół papryki czerwonej i żółtej

2 łyżeczki posiekanego koperku
 przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk (opcjonalnie - ja uwielbiam)

olej


Fileta pokroiłam w małą kostkę, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posoliłam i odstawiłam do lodówki na noc (polecam na min 2 godziny). Po tym czasie wymieszałam z mąką, majonezem, śmietaną, jajkami, koperkiem i papryką pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiłam przyprawami. Można odstawić na kolejne 2 godziny (ja pominęłam ten etap:)). Na rozgrzany olej łyżką nakładałam porcję masy, formując placuszki i usmażyłam.
Podałam z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą, ale tak jak wspominałam placki są świetne na wszelkie imprezy np. sylwestra:)





sobota, 25 czerwca 2016

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem



Składniki:
-ok 450g makaronu świderki pełnoziarnistego
-400g mięsa mielonego
-3 duże malinowe pomidory, lub 1 puszka pomidorów
-100g pieczarek
-ser żółty, starty na małych oczkach
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-przyprawy: cukier, sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, papryka ostra


Na patelni podsmażam pokrojone w  kostkę pieczarki i cebule.
Następnie dodaje mięso,  doprawiam do smaku solą, pieprzem i smażę.
W osolonej wodzie gotuję makaron al dente.
Pomidory duszę pod przykryciem do miękkości ,dodaje czosnek. Jeżeli korzystam z pomidorów w puszce pomijam duszenie.
Delikatnie cukrze i doprawiam do smaku.
Następnie miksuje (używam blendera) na gładką masę.
Formę do pieczenia smaruje odrobiną oleju.
Wykładam połowę makaronu, mięso, lekko posypuje serem. 
Następnie wykładam pozostały makaron i zalewam wierzch pomidorowym sosem. Posypuje żółtym serem.
Pieke w 200 stopniach ok 20 minut.




piątek, 5 lutego 2016

Delikatna fasolowa


Składniki


fasola biała drobna - 500 g
żeberka wieprzowe - 600 g
kiełbasa wędzona - 300 g
marchew - 2 sztuki
pietruszka korzeń - 2 sztuki
ziemniaki - 500 g
cebula
majeranek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek polski
 
 
 Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Kiełbase kroimy w plastry i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.