sobota, 30 sierpnia 2014

Młoda kapusta na słodko































Smak mojego dzieciństwa. Gdy tylko pojawiała się pierwsza młoda kapustka u nas królowało to danie. Czasem jako dodatek do obiadu np. schabowego, czasem z kluskami ziemniaczanymi lub świeżym chlebem jako samodzielne danie. A jak było u Was?

Składniki :
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 20 dag surowego boczku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka mąki
  • ocet lub kwasek cytrynowy
Kapustę szatkuje i zalewam niewielką ilością przegotowanej wody. Gotuje do miękkości.
W międzyczasie dokładam do kapusty umyty, osuszony i drobno posiekany koperek. Gdy kapusta będzie miękka doprawiam ją do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub kwaskiem cytrynowym.
Na patelni przesmażam boczek, aby tłuszcz się wytopił. Skwarki przekładam do garnka z kapustą.
Na patelnie z tłuszczem dodaje mąkę i robię zasmażkę , którą dodaje do kapusty.
Wszystko ponownie razem zagotowuje.

Ja najbardziej lubię kapustkę z młodymi ziemniaczkami i mięsem np. mielonymi lub ze świeżym pieczywem z chrupiącą skórką. Mniam!


5 komentarzy:

  1. Jak pysznie ona wygląda :) Nabrałam ochoty na taką kapustkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapusta to jedna wielka pychota :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, dawno nie jadłam takie kapusty. Muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam taką słodką, młodą kapustkę. Teraz trzeba znowu rok czekać. :(

    OdpowiedzUsuń