poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pieczone udka z kurczaka






























Pie­czone udka z kur­czaka robią się praktycznie same. Pracy przy nich nie­zbyt wiele, a już godzi­nie pie­cze­nia można się cie­szyć smacz­nym, pożyw­nym posiłkiem.

Skład­niki:

4 udka z kurczaka,

2 łyżeczki soli morskiej,

2 łyżeczki czosnku granulowanego,

1/2 łyżeczki świeżo mie­lo­nego, czar­nego pieprzu,

1  łyżeczka mie­lo­nej papryki ,

1 łyżeczka rozmarynu,

odro­bina oleju rze­pa­ko­wego do pod­la­nia


IMG_20140804_113139
Udka z kur­czaka dzielę na dwie części i nacie­ram mie­szanką przy­praw, umiesz­czam w bryt­fan­nie, na któ­rej spód nale­wam tro­szeczkę oleju, i zosta­wiamy w chło­dzie na godzinę,  żeby przeszły przyprawami.
IMG_20140804_113753
Po tym cza­sie udka z kur­czaka pieke w pie­kar­niku nagrza­nym do 200ºC, do zru­mie­nie­nia, czyli ok. 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz