Pieczone udka z kurczaka robią się praktycznie same. Pracy przy nich niezbyt wiele, a już godzinie pieczenia można się cieszyć smacznym, pożywnym posiłkiem.
Składniki:
4 udka z kurczaka,
2 łyżeczki soli morskiej,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu,
1 łyżeczka mielonej papryki ,
1 łyżeczka rozmarynu,
odrobina oleju rzepakowego do podlania
Udka z kurczaka dzielę na dwie części i nacieram mieszanką przypraw, umieszczam w brytfannie, na której spód nalewam troszeczkę oleju, i zostawiamy w chłodzie na godzinę, żeby przeszły przyprawami.
Po tym czasie udka z kurczaka pieke w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do zrumienienia, czyli ok. 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz