czwartek, 28 sierpnia 2014

Leczo z parówkami





























To moja ulubiona wersja tego dania. Korzystajmy póki sezon i zajadajmy się tym węgierskim rarytasem:)


Składniki

  • 300 g parówek, 
  • 200 g dobrej kiełbasy
  •  puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów, sparzonych i obranych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 200 g cukinii,
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, 
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

 Parówki i kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę, paprykę i cukinię w kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. 
Na rozgrzanej oliwie przesmażam kiełbasę. Gdy się wytopi tłuszcz dodaję parówki, a po ok. 5 min cebulę, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę w proszku.
Gdy całość lekko się zrumieni, dodaję pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy i duszę razem ok. 30 minut, a właściwie do czasu aż warzywa będą miękkie, ale nie "ciapowate". Doprawiam potrawę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podaję ze świeżym pieczywem.


























Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

  1. Witam, dziękuję za dodanie przepisy do akcji. Abym mogła go zaakceptować, poproszę o oznaczenie przepisu zgodnie z zasadami akcji. W razie problemów proszę o maila.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna wersja, jeszcze takiej nie jadłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrezygnowałabym z parówek, nawet jeśli miało by być mniej mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardzo lubimy parówki, oczywiście dobrej jakości:)

      Usuń