sobota, 16 sierpnia 2014
Spaghetti marchewkowe a’la Bolognesse
Pyszne i proste danie z dużą ilością warzyw, które mogę przemycić. Przygotowanie zajmuje mi ok. 40 minut. Gorąco polecam!
Składniki:
400 - 500 g makaronu spaghetti
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
0,5 kg marchwi
mały seler
cebula
1 l soku pomidorowego
pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
łyżeczka sosu sojowego
kilka kropli tabasco (można pominąć)
wg uznania: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Warzywa myję i obieram. Marchew, cebulę i seler przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Mięso przyprawiam pieprzem i sosem sojowym. Mocno rozgrzewam garnek( bez tłuszczu). Garnek musi mieć grube dno. Gdy mam pewność, że garnek jest dobrze nagrzany, wrzucam mięso. I podsmażam do czasu, gdy mięso straci surowość.
Następnie do garnka wrzucam zmielone warzywa. Duszę do miękkości.
Gdy warzywa są miękkie zalewam całość sokiem pomidorowym. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tabasco i oregano. Bazylię siekam i dodaję do spaghetti.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzam w kilku łyżkach wody. Dolewam do garnka i zagotowuję. Podaję z makaronem ugotowaną al dente.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz